The Killer Inside Me

En historia om sadism

Michael Winterbottom gör vad som faller honom in. Denna gång ville han filmatisera Jim Thompsons pulp-roman "The killer inside me". Sagt och gjort...

The Killer Inside Me

En historia om sadism

En historia om sadism

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Michael Winterbottom gör vad som faller honom in. Denna gång ville han filmatisera Jim Thompsons pulp-roman "The killer inside me". Sagt och gjort...
Tummen upp!

Casey Affleck, den lille, söte pojkmannen med den lena rösten får i "The killer inside me" spela en inte helt typisk roll för honom. Lou Ford verkar vara en schysst sheriff i Oklahoma, men bakom Afflecks näpna yttre finns ett becksvart mörker.

Ford är utan tvekan en karaktär av samma sort som Nabokovs Humbert Humbert eller Camus Mersault, fast han mer fysisk och våldsam än dessa. Affleck gör förmodligen sin bästa rollprestation hittills i rollen som den sadistiska sheriffen, men han är inte den enda som imponerar i filmens rollista. Jessica Alba spelar hora som Ford inleder ett förhållande med innan han iscensätter ett mord där han slår henne medvetslös och lägger en pistol i hennes hand, en pistol som precis användes för att döda en oljemans son.

Filmen utspelar sig i Texas men är trots de vidsträckta vyerna väldigt intim. Nyckelscenerna utspelas i stillastående bilar eller i sängen. Winterbottom kan sin filmhistoria, och egentligen kunde "The Killer Inside Me" varit inspelad på 40-talet. Sättet Winterbottom inramar Affleck när han kör bil är direkt lyft från 40-talets film noir.

Dialogen som förmodligen kommer från Thompsons roman osar också amerikansk film/litteratur från förra århundradets mitt ("Out here you're a gentleman or a man, or you're nothing at all"). De flesta skulle nog dock säga att Afflecks Lou Ford är ett monster som poserar som en man. Dessvärre är sanningen den att han är en man som poserar som en gentleman. Winterbottom har adapterat Fords sadism, och håller kvar kameran på de kroppsdelar som Ford gillar att slå mest. Flickors ansikten och flickors rumpor. Det förstnämnda slår han med knytnäven, det andra med bältet. Och smilet på Afflecks läppar fastnar lätt på näthinnan.

Fotnot: Filmen visas på Stockholms Filmfestival, och släpps samtidigt på dvd och blu-ray.

Publicerad 2010-11-19

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “The Killer Inside Me”

Bilder från “The Killer Inside Me”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “The Killer Inside Me”

Dela “The Killer Inside Me” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

The Killer Inside Me

Originaltitel

The Killer Inside Me

Speltid i minuter

109

Produktionsår

2010

Biopremiär i Sverige

2010-11-17

Produktionsland
Budget

13 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2010-04-27

×
×
×