The imaginarium of Doctor Parnassus

It's Showtime!

Galningen Terry Gilliam vill lysa upp vårt vintermörker med celluloid med ljus på - och en massa underbar CGI.

The imaginarium of Doctor Parnassus

It's Showtime!

It's Showtime!

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Galningen Terry Gilliam vill lysa upp vårt vintermörker med celluloid med ljus på - och en massa underbar CGI.
Tummen upp!

Terry Gilliam är i likhet med Baz Luhrmann mer showbiz än filmkonst. Men till skillnad från Luhrmann utesluts inte det ena för det andra hos Gilliam. Han kan hoppa mellan mer tillbakadragna filmer som "Tideland" och rena spektakel som "The Imaginarium of Doctor Parnassus". Till sin hjälp har Gilliam tagit några Hollywood-skådisar som lika gärna kan göra kabaré som filmkonst. Heath Ledger, Johnny Depp, Jude Law, Christopher Plummer och sist men inte minst Tom Waits spelar (på olika sätt) männen i Valentinas liv.

Med säker hand målar Gilliam upp en liten drömvärld i en vanlig värld där ett kringresande teatersällskap, med något alldeles speciellt att erbjuda, åker runt utan att fånga en enda liten själs uppmärksamhet. Tur för dem att de råkar rädda livet på Tony, som förstår att deras uppsättning är passé och hjälper dem att fräscha upp den lite.

I centrum står den bortspelade tösen Valentina (Lily Cole). Hennes vardag består av att hålla smilet på fejset, fadern från flaskan, och pojkvaskern Anton på avstånd. Men utanför hennes mikrokosmos, spelas det med höga insatser. Hennes fader (Plummer) har nämligen förlorat henne i ett vad med djävulen (Waits, såklart...).

Jag tycker att Gilliams filmer ofta blir lite mycket. Om saker inte är upptagna med att sprängas, och folk med att skrika eller springa, så brukar det räcka med hans expressionistiska stil som suger musten ur mig. Men i "Doctor Parnassus" passar dessa drag utomordentligt bra.

Och det finns tillräckligt mycket kött att gnaga om man inte känner för att insugas i Gilliams CGI-cirkus. För första gången sedan Monty Python-eran har Gilliam hittad en balans mellan viskningar och rop, högt och lågt, och framförallt mellan mycket och litet. Jag skulle även kunna skriva mellan yta och innehåll, men eftersom det motsatsparet inte existerar väljer jag att utelämna det.

Publicerad 2009-12-23

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “The imaginarium of Doctor Parnassus”

Bilder från “The imaginarium of Doctor Parnassus”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “The imaginarium of Doctor Parnassus”

Dela “The imaginarium of Doctor Parnassus” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Knock on wood!

Lita inte på S.Ramstedt i det här fallet, han måste ha slutit en pakt med Tom Waits! Det här är en av årets bedrövligaste filmer, och saknar både viskningar och rop och yta och innehåll. Allt man får är massa löjliga gubbar som springer runt och gormar, en fjantig fotomodell som inte visar pattarna fast hon vill, och saker som flyger i luften. Det är snyggare CGI i introt till Theme Hospital (http://www.youtube.com/watch?v=wguJKz2md3Y).

Fredrik Belfrag

2009-12-24 10:30:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

The imaginarium of Doctor Parnassus

Originaltitel

The Imaginarium of Doctor Parnassus

Speltid i minuter

122

Produktionsår

2009

Biopremiär i Sverige

2009-12-25

Produktionsländer
Språk

engelska, ryska, franska

Budget

30 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

Sony Pictures

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2009-12-24 PG-13
Storbritannien 2009-10-16 12A
Italien 2009-10-23
Frankrike 2009-11-11
Tyskland 2010-01-06 12
Nederländerna 2010-02-11 12
Kanada 2009-10-01 G
×