The Heart is Deceitful Above All Things

Skrämmande inblick i en hopplös barndom

Sjuårige Jeremiah har vuxit upp i trygghet hos sina fosterföräldrar när hans biologiska men inte helt välbalanserade mor Sarah kommer och hämtar honom. Detta är startskottet för en skrämmande uppväxtskildring som inte lägger fingrarna emellan. Vår recensent rekommenderar filmen till dem som vill se något annorlunda och äkta.

The Heart is Deceitful Above All Things

Skrämmande inblick i en hopplös barndom

Skrämmande inblick i en hopplös barndom

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Sjuårige Jeremiah har vuxit upp i trygghet hos sina fosterföräldrar när hans biologiska men inte helt välbalanserade mor Sarah kommer och hämtar honom. Detta är startskottet för en skrämmande uppväxtskildring som inte lägger fingrarna emellan. Vår recensent rekommenderar filmen till dem som vill se något annorlunda och äkta.
Tummen upp!

J.T. Leroy är den unge amerikanske författaren som snabbt har blivit kultstämplad med debutromanen Sarah och novellsamlingen The Heart is Deceitful Above All Things. Båda är självbiografiska redogörelser för en mycket speciell barndom. Sexuella övergrepp, misshandel och till slut transvestism och prostitution var några av ingredienserna i hans uppväxt. Lyckligtvis verkar han ha kommit på bättre vägar och kommer snart ut med sin tredje roman, spelar i ett band och var även med och producerade Gus Van Sants lysande och tragiska film Elephant. The Heart is Deceitful Above all Things handlar om den unge Leroy och ger en skrämmande inblick i vad som känns som en helt hopplös barndom.

När filmen börjar tas den unge Jeremiah (som är J.T. Leroys förnamn) från sina fosterföräldrar och placeras hos sin biologiska mamma. Jeremiah blev skickad till fosterföräldrarna som liten då mamman inte ansågs lämplig att ta hand om honom. Vi förstår snabbt varför. När Jeremiah kommer till henne är han 6 år, mamman är 23 och förgyller vardagen med sprit och knark. Det är väldigt mycket sydstats-white-trash i hela filmen i allmänhet och mamman Sarah i synnerhet, som ser ut som en blandning mellan Courtney Love i Larry Flynt och Juliette Lewis i Natural Born Killers. Trots att Jeremiah saknar sina fosterföräldrar och de också vill adoptera honom tar Sarah med sig Jeremiah på något som bara kan beskrivas som en dysfunktionell roadtrip genom den amerikanska södern. Olika dåliga ursäkter till pappor kommer och går, vissa verkar nästan okej medan andra misshandlar och förgriper sig på Jeremiah.

Det låter inte särskilt roligt, och det är det inte. Filmen blir dock aldrig exploaterande eller äcklig för sakens skull. Man lyckas också hålla ett ganska högt tempo filmen igenom vilket gör att det trots innehållet blir ganska underhållande att titta på. Asia Argento spelar mamman Sarah och har också regisserat och varit med och skrivit manuset. Hon gör ett bra skådisjobb och man inser snabbt att Sarah har råkat ut för exakt samma saker när hon var liten som hon nu utsätter sin son för. Hon vet helt enkelt inte bättre och detta är något som imponerar filmen igenom - att alla karaktärerna känns som människor med ett djup, inte bara genuint onda varelser som slår och våldtar. Det är ovanligt med en amerikansk film som vågar se till de sociala orsakerna till sådana problem.

Asia Argentos regi är subjektiv och utgår nog mycket direkt från J.T. Leroys bok. Det finns flera kameravinklar från Jeremiahs ögonhöjd filmen igenom och även drömsekvenser och en blick för detaljer som övertygar och gör att man inser att det här är saker som faktiskt har hänt på riktigt. Musiken står Sonic Youth för, och i rollistan finns namn som Lydia Lunch, Marilyn Manson, Peter Fonda och Winona Ryder. The Heart is Deceitful Above all Things rekommenderas till dem som vill se något annorlunda och äkta.

Publicerad 2004-11-11

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “The Heart is Deceitful Above All Things”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “The Heart is Deceitful Above All Things”

Dela “The Heart is Deceitful Above All Things” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

filmen

Kan man köpa filmen i sverige?

madelene

2007-01-28 20:43:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

The Heart is Deceitful Above All Things

Originaltitel

The Heart is deceitful above all things

Speltid i minuter

97

Produktionsår

2004

Biopremiär i Sverige

2004-11-25

Produktionsländer
Budget

74 050 (US-dollar)

Internationell premiär

2004-05-15

×
×
×