The Fighter

Se den för skådespelarna

Framgångsrike boxaren Dicky Eklund har varit sin hemstads legend sedan många år. Nu är det hans yngre broder Mickey Wards tur att ta över, och visa vad familjen går för.

The Fighter

Se den för skådespelarna

Se den för skådespelarna

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Framgångsrike boxaren Dicky Eklund har varit sin hemstads legend sedan många år. Nu är det hans yngre broder Mickey Wards tur att ta över, och visa vad familjen går för.
Tummen upp!

Dicky (Christian Bale) är en före detta framgångsrik boxare som en gång i tiden var familjens och småstaden Lowells legend. Nu vill han att lillebror Mickey (Mark Wahlberg) ska ta över. Dicky tränar sin bror och lär allt han kan med hopp att Mickey ska lyckas bättre än han själv gjorde. Kruxet är att Dicky har grova missbruksproblem som har pågått under en lång tid och kommit att påverka hans eget liv, familjens och sist men inte minst Mickeys framtid.

En dokumentärfilmare följer Dicky i olika miljöer - när han är med sina polare och röker crack, när han pratar om sin comeback, tränar sin bror, spenderar tid med sin son etcetera. Även om Dicky hade hoppats på att den här dokumentären skulle visa honom som en stark, självständig och hoppfull man så är det självklart tvärtom. Den är ämnad att visa hur en man kan falla från toppen till botten.

Mickey kontrolleras hårt av sin familj och låter dem avgöra vad som är bra och inte bra för hans karriär, något som sätter hans egen vilja i skuggan. Brorsans hårda missbruksproblem gör honom opålitlig som Mickeys tränare, något alla runt omkring ser förutom deras mor Alice (Melissa Leo), som väljer att blunda. Enligt mamman finns det inget värre Mickey skulle kunna göra än att söka sig utanför familjen för mer professionell träning och rådgivning. Alice har varit sönernas manager under tio år och känner att hon har mest koll och vet bäst vad som gynnar sina barn.

Mitt i allt mörker kommer ljuset fram - Shelley (Amy Adams), en kvinna som Mickey vägrar släppa taget om. Hon ser situationen från utsidan och är inte rädd att säga vad hon tycker. Shelley blir Mickeys stöd, inför hans familj och för karriären.

När storebrodern hamnar i fängelse öppnas möjligheterna för Mickey. Han har fått nog att agera som språngbräda för andra boxare, han hungrar för mer. Med hjälp av Shelley bryter han sig loss ur familjens grepp och satsar hårt på boxningen som får en helt annan vändning.

Efter att ha sett trailern för "The Fighter" trodde jag att en en stark och djup film väntade mig, en film som skulle skilja sig från andra boxningsfilmer som "Rocky", "Hurricane" och "Million dollar baby". Jag blev besviken. "The Fighter" utmärker sig inte speciellt mycket från mängden.

Trots min känsla för filmen som helhet kan jag inte blunda för de otroligt fina skådespelarinsatser filmen bjuder på, framförallt av Christian Bale som storebrodern Dicky. Han går in i rollen som missbrukare så trovärdigt och verkligt, något han fått ovationer från många håll för. Inte minst på Oscargalan, där han fick priset för "Bästa manliga biroll". Samma sak gäller Amy Adams i rollen som Mickeys stöttande och tuffa flickvän. Hon visar ännu en gång vilken talang hon har inom yrket och det ska bli spännande att se henne i framtida roller.

Publicerad 2011-03-10

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “The Fighter”

Bilder från “The Fighter”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “The Fighter”

Dela “The Fighter” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

The Fighter

Originaltitel

The Fighter

Speltid i minuter

110

Produktionsår

2010

Biopremiär i Sverige

2011-02-11

Produktionsland
Budget

25 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2010-12-17

×
×
×