Drowning Ghost

Svensk skräckis lyckas inte skrämma

För 100 år sedan inträffade en tragedi på internatskolan Hellestad. Tre elever mördades av en bonde från trakten, som sedan drunknade. Legenden säger att han går igen och spökar på skolan. Vår recensent har även sett amerikanska skräckisen Club Dream och drar paralleller. Ingen av filmerna lyckas dock imponera.

Drowning Ghost

Svensk skräckis lyckas inte skrämma

Svensk skräckis lyckas inte skrämma

  • Recension
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
För 100 år sedan inträffade en tragedi på internatskolan Hellestad. Tre elever mördades av en bonde från trakten, som sedan drunknade. Legenden säger att han går igen och spökar på skolan. Vår recensent har även sett amerikanska skräckisen Club Dream och drar paralleller. Ingen av filmerna lyckas dock imponera.
Tummen ner!

En ung kvinna begår självmord mitt under skolans högtidsdag genom att hoppa från ett tak. Anledningen är att några av eleverna har trakasserat henne under en längre tid. Detta blir upptakten till en rad grymma händelser på skolan. Två nya elever anländer och med dem en serie blodiga mord. Är det den drunknande bondens vålnad, "strandvaskaren", som går igen eller är det en besinningslös mördare som härjar?

Det här är tänkt som en renodlad skräckfilm i äkta amerikansk highschool-anda. Till en början kan tyckas att regissören Mikael Håfström har lyckats, men ganska snart spårar det tyvärr ur. Det är varken roligt, spännande eller skrämmande. Skådespelarna är passande för formatet, men Håfström lyckas inte ta dem dit han borde. Det blir en massa springande i korridorer och källare, men den där riktiga skräckiskänslan infinner sig aldrig. Det enda upplyftande med Strandvaskaren är Rebecka Hemse, som spelar huvudrollen. Hon är duktig och trovärdig, men i det här fallet går det inte att bygga en hel film på en enda skådespelare.

Club Dread har stora likheter med Strandvaskaren. Filmen utspelar sig på en paradisö, ungefär som dem vi är vana att se i alla dokusåpor. Här är det fri sprit och sex som gäller. Det skämtas mycket kring dessa två nödvändigheter i filmen. Precis som i den svenska filmen finns det en legend - en hänsynslös vålnad spökar och mördar alla som beger sig in i djungeln. Ganska snart flyger huvuden och andra kroppsdelar till både höger och vänster.

Denna amerikanska film lyckas bättre än sin svenska konkurrent att hålla sig inom genren. Sex, mord och skrikande tjejer (och killar) avlöser varandra. Ett par klassiska svenskskämt hinns också med. Bitvis är det faktiskt lite underhållande, men inte heller denna skräckkomedi når några höjder. Slutuppgörelsen känns nästan identisk med Strandvaskaren, om än något mer komisk i denna film.

Fotnot: Club Dread ges ut på hyrvideo i Sverige den 24 november 2004. Uppgifterna i faktarutan gäller Strandvaskaren.

Publicerad 2004-10-15

Esbjörn Guwallius
Chefredaktör för Film.nu.
 
TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Drowning Ghost”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Drowning Ghost”

Dela “Drowning Ghost” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Hej n

Hej jag tycker att filmen strandvaskaren är jättebra den är min favoritfilm så nu har jag börjat skriva fakta om den!

Camilla

2007-04-14 13:59:00

strandvaskaskaren

Filmen Strandvaskaren är i nästan samma i Handling som Den Amerikanska Rysarfilmen Urban Legends Final Cut Den är lika skrämmande som svenska strandvaskaren Man får Nästan Hjärtklappning När Eleverna är Ensamma kvar på skolan på natten Dem har sin Fest Det är mer äckligare när den Här Figuren med Masken som tar sig inn på skolan Den filmen är lite Mer The Shining Utav stephen king Dem har Hjort Filmen Frostbiten Med Vampyrer och Zombies i en nästan svensk filmversion När man sett Filmen strandvaskaren Dem Berättar att Tre Elever Blev Mördade på skolan för flera år sedan utav Erik skarp Dem skulle ha nästan spelat inn en Triller Drama film om Händelserna på Hellestads internatskola om Erik skarp När han Blev Liemannen en sån film skulle visa om hur allting Började när man sett strandvaskaren Den är lite Blandning av filmerna Jag vet vad du Hjorde Förra sommaren Halloween Det är mycket skräckfilmer som görs nu skådespelaren Kjell Bergkvist har spelat med i två Rysarfilmer Besökarna strandvaskaren i Filmen Besökarna Brann deras Hus ner i slutet I strandvaskaren Är Det mycket Blodiga Scener Hälsningar Daniel

Daniel

2006-11-07 14:19:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Drowning Ghost

Originaltitel

Strandvaskaren

Speltid i minuter

103

Produktionsår

2004

Biopremiär i Sverige

2004-10-15

Produktionsland
Internationell premiär

2004-10-15

×
×
×