Star Trek Into Darkness

Action att falla pladask för

Andra gången gillt för J.J. Abrams regi av spetsöron och rymdopera-action. Otroligt snyggt och charmigt, men kanske lite väl seriöst?

Star Trek Into Darkness

Action att falla pladask för

Action att falla pladask för

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Andra gången gillt för J.J. Abrams regi av spetsöron och rymdopera-action. Otroligt snyggt och charmigt, men kanske lite väl seriöst?
Tummen upp!

När "Star Wars" bara blir sämre och sämre känns det skönt att sf-genrens framtid tryggas av ännu en långlivad franchise: "Star Trek". Jag är personligen så långt ifrån Trekkie-begreppet man bara kan komma, har aldrig förstått mig på serien och fann de tidiga filmerna ... hur ska man uttrycka sig här utan att trampa någon på tårna ... mediokra. Men det gäller å andra sidan genren som helhet. Den är helt enkelt inte min kopp te.

Tills nu då kanske? Eller om jag ska vara riktigt ärlig så började jag öppna upp mig för män med stora lasersvärd redan för fyra år sedan, då J.J. Abrams tog över Enterprise och gjorde om en töntig föredetting till cool retroaktiv snygging. Han introducerade "Star Trek" till oss som inte gillade "Star Trek" och fick oss att älska det. Jag var en av dem.

Nu är han tillbaka med "Star Trek: Into Darkness". Som vanligt i dessa tider handlar det om terrordåd och hämnd. Då deras egen organisation, Stjärnflottan, drabbas tvingas kapten Kirk och Spock att agera hämndänglar och ge sig av på jakt efter den mäktige och livsfarlige Khan.

Allvarligare än tidigare, och med en story som kanske hade lämpat sig bättre för något barnförbjudet agentäventyr, faller jag ändå pladask för actionscenerna, kostymerna och den lyckade humorn. Simon Pegg gör samma roll som vanligt, men det gör inget, man skrattar. Och Spock (Zachary Quinto, som man även känner igen från "American Horror Story"), levererar icke-känslor och asocialism på ett träffsäkert sätt. Inte riktigt lika bra som föregångaren, men jag ser gärna mer av liknande vara i framtiden.

Publicerad 2013-05-10

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Medverkande skådespelare i “Star Trek Into Darkness”

Bilder från “Star Trek Into Darkness”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Star Trek Into Darkness”

Dela “Star Trek Into Darkness” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Star Trek Into Darkness

Originaltitel

Star Trek Into Darkness

Speltid i minuter

132

Produktionsår

2013

Biopremiär i Sverige

2013-05-10

Produktionsland
Budget

185 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2013-05-16

×
×
×