Smart People

Korkat om smarta

"Sometimes the smartest people have the most to learn" lyder filmens tagline. En tagline som med precision förklarar vad filmen handlar om, vilket dessvärre gör det onödigt att se densamma.

Smart People

Korkat om smarta

Korkat om smarta

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
"Sometimes the smartest people have the most to learn" lyder filmens tagline. En tagline som med precision förklarar vad filmen handlar om, vilket dessvärre gör det onödigt att se densamma.
Tummen ner!

Med en stjärnspäckad skådespelarensemble (bland andra Ellen Page, Dennis Quaid och Sarah Jessica Parker), har debutanten Noam Murro gjort en komedi som av någon oförklarlig anledning har smugit sig in i Stockholms filmfestivals program.

"Smart people" är ytterst konventionell film som handlar om intellektuella. Men dessa intellektuella framställs inte som komplexa vilket medför att filmen tappar halva sin potentiella publik, eftersom en intellektuell människa hellre skulle se en film av Noah Baumbach eller Woody Allen om de skulle vilja känna igen sig i karaktärerna.

Det är som om regissören inte ens vill dölja att hans film inte är så smart som den egentligen borde vara. Att rollsätta Sarah Jessica Parker och Dennis Quaid i en film som denna är ett stort misstag. Inte för att de är dåliga, tvärtom de är mycket duktiga, men för att man inte kan se dem i den miljö som filmen utspelas i.

Bortsett från Ellen Pages medverkan har "Smart people" flera likheter med "Juno", som blev oförtjänt hyllad förra året. Där kunde vi se Ellen Page spela en vedervärdig karaktär som var otroligt svår att gilla. I "Smart people" är hon fortfarande en arrogant skitunge, men denna gång så nedtonad att man faktiskt kan sympatisera med henne. Hon kan till och med vara smått charmig från och till, trots att hennes relation med sin farbror känns något framtvingad.

"Smart people" är ett drama förklätt till en komedi. Skådespelarna består främst av komediskådespelare och på de ställen där en karaktärsfördjupning borde äga rum ser vi istället ett litet skämt. Detta beror till stor del på att regissören inte vet vad han sysslar med. Han har ambitioner om att göra en film om smarta människor, men han vet inte riktigt hur sådana fungerar. Murro verkar vara medveten om det och lägger in hemsk indiepop över bilderna för att täcka deras meningslöshet. "Smart people" är en film som inte tillför någonting och som därför inte borde existera - trots att den inte är fruktansvärt dålig.

Publicerad 2008-11-19

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Smart People”

Bilder från “Smart People”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Smart People”

Dela “Smart People” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Sömnpiller

Smart people är verkligen ett riktigt sömnpiller, tråkig som få filmer. Lovande upplägg, men tyvärr levererar filmen inget, bortsett från en önskan om att den snart ska ta slut.

Kalle

2008-12-02 16:55:00

Icke!

Au contraire, min vän! "Smart People" är en lysande film i samma anda som Baumbachs och Woody Allens. Vad du missar att påpeka är att samtliga dessa regissörer kritiserar en viss typ av intellektuell snobbism. De dysfunktionella relationerna i deras filmer beror på karaktärernas tendens att vara alltför cerebrala. Woody Allen, Baumbach liksom Murro förlöjligar den självupptagna akademikern och dennes oförmåga att hantera verkliga relationer. Men du, om du nu är så smart och VET att dessa filmer riktar sig till "smarta" personer, så kanske du först ska slå upp ordet "satir" i ordboken. ;-)

Sara

2008-12-01 21:20:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Smart People

Originaltitel

Smart People

Speltid i minuter

95

Produktionsår

2008

Biopremiär i Sverige

2008-11-20

Produktionsbolag
Produktionsland
Budget

7 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2008-04-11

×
×
×