Simpsons - Filmen

Klassisk Simpsonshumor håller för långfilm

Under 18 år har 400 avsnitt av Simpsons visats. Den kultklassade serien finns nu äntligen som film. Välkänt roligt, men det är ändå något som fattas - kanske tv-soffan?

Simpsons - Filmen

Klassisk Simpsonshumor håller för långfilm

Klassisk Simpsonshumor håller för långfilm

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Under 18 år har 400 avsnitt av Simpsons visats. Den kultklassade serien finns nu äntligen som film. Välkänt roligt, men det är ändå något som fattas - kanske tv-soffan?
Tummen upp!

Filmen börjar starkt genom att dissa sin egen publik; varför gå och se något på bio som du kan se gratis på tv? Sucker! Det sätter tonen för filmen och de klassiska Simpsonsskämten duggar tätt, liksom smarta referenser till kändisar och aktuella samhällsfenomen.

Sjön i Springfield håller på att förgiftas och den alltid lika engagerade Lisa Simpson lyckas få det slumrande samhället att göra något åt saken. Men givetvis kommer Homer och förstör allt genom att dumpa spillet från sin nyinförskaffade gris i sjön. Denna gång får han inte bara möta sin familjs besvikelse; hela Springfield är ute efter honom. Desto värre blir det när USA:s regering bestämmer sig för att sätta en stor kupol över hela Springfield. Katastrofen är ett faktum.

Storyn är enkel, men som seriens skapare Matt Groening själv sa till Newsweek; "Jag kan inte föreställa mig att folk tittar i tidningen och tänker: 'Jag ska titta på Simpsons för att jag gillar historien.' Man tittar för att se vad som händer."

Filmen känns som ett specialavsnitt, såsom de kring Halloween. Ungefär lika bra och lika långt från det förväntade, som dessa brukar vara - på gott och ont. Jag saknar de klassiska sitta-framför-soffan-episoderna och hade hellre sett familjen Simpson möta alla sköna karaktärer än att de beger sig ut på sitt livs äventyr. Det är något med den krassa vardag de lever i som jag tror lockat en så stor publik. Ett guldkorn i "Simpsons - Filmen" är den underliggande samhällskritiken. Liksom serien lyckas den visa hur individualism och egoism präglar vårt samhälle, samt vår oförmåga att bry oss om de problem som pågår här och nu.

Att göra en film utav en tv-serie är aldrig lätt och sällan blir det lika bra som serien. Det finns en anledning till att en del tv-serier blir 30 minuter snarare än en timma, men kanske är det också för att det visas på tv. "Simpsons - Filmen" håller för 87 minuter - på bio.

Publicerad 2007-07-26

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Medverkande skådespelare i “Simpsons - Filmen”

Team

Trailers och klipp från “Simpsons - Filmen”

Bilder från “Simpsons - Filmen”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Simpsons - Filmen”

Dela “Simpsons - Filmen” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

förvånad att inte massa kritiker har kommit o klagat här . Det är bra för filmen är riktigt bra | kan recomenderas

martin

2007-09-07 10:05:00

BRA!!!

asså om jag ska vara ärlig så tycker jag filmen äger med alla skämt å allt. men det finns ju några nackdelar med alla filmer. jag tyckte den var rolig hela tiden iallafall!

nils erik

2007-08-16 04:11:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Simpsons - Filmen

Originaltitel

The Simpsons Movie

Speltid i minuter

87

Produktionsår

2007

Biopremiär i Sverige

2007-07-27

Produktionsland
Språk

engelska

Budget

75 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2007-07-27 PG-13
Frankrike 2007-07-25 U
Tyskland 2007-07-26 6
Danmark 2007-08-03 7
Storbritannien 2007-07-25 PG
Tjeckien 2007-07-26
×