Silent Hill

Snygga läskigheter lockar

Natt efter natt är det samma sak. Lilla Sharon går i sömnen, och pratar ängsligt om ett ställe som heter Silent Hill. Adoptivmamman Rose kollar upp namnet på Google, upptäcker att det är en igenbommad stad och drar slutsatsen att det var där Sharon föddes.

Silent Hill

Snygga läskigheter lockar

Snygga läskigheter lockar

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Natt efter natt är det samma sak. Lilla Sharon går i sömnen, och pratar ängsligt om ett ställe som heter Silent Hill. Adoptivmamman Rose kollar upp namnet på Google, upptäcker att det är en igenbommad stad och drar slutsatsen att det var där Sharon föddes.
Tummen upp!

Rose (Radha Mitchell) beslutar sig för att åka till staden med dottern, i ett försök att bota henne från mardrömmarna. De får en nyfiken MC-poliskvinna på halsen, kör i full fart in i det asktäckta Silent Hill och krockar. När mamman kvicknar till är Sharon borta, och hon börjar förtvivlat (och ganska irrationellt) att utforska staden i jakt på dottern. Snutkvinnan hänger på, eftersom vägen självfallet rasat samman och de är fast i staden. Snart inser de att de måste samarbeta för att klara sig mot mörkrets makter. För då och då ljuder en siren som varnar om allt inom kort blir kolsvart, och då dyker en hel del otäcka varelser upp som bara verkar vara ute efter att döda.

Det är också då som specialeffektsfolket fått flippa ut totalt. Här har de varken sparat på pengar eller datorkraft, och allt är supersnyggt gjort. Det är nästan så att man sitter och hoppas på att sirenen ska börja tjuta igen så att man kan få se fler läskigheter. Tänker man på att Silent Hill bygger på ett tv-spel så känns den helt okej. Jag tycker att de har fångat problemlösarstilen och otäckheten rätt bra, och allt blir lagom mystiskt. Man vill att Rose ska komma vidare och hitta fler ledtrådar. För det är klart att man undrar vad det är för hemska saker som har skett där för omkring 30 år sedan som myndigheterna verkar vilja få folk att glömma. Upplösningen är inte precis den man kunde vänta sig, och det är härligt när man bjuds på sådana här överraskningar i en film.

Det som sker mellan de mörka scenerna är också sevärt. Det känns som en annan film då, när ledtrådar ska följas och pappa Christopher (Sean Bean), med hjälp av en något skum småstadspolis, letar efter de försvunna tjejerna i och utanför området. Bean passar bra som frustrerad pappa och det var bra att de fick en stor skådespelare till den rollen. Det, i kombination med att allt är så snyggt filmat, gör helheten stabil och får mig att rekommendera filmen för er som är sugna på lite otäckheter i biomörkret.

Till en början tänkte jag att det skulle vara spännande att hitta en sådan här bortglömd stad och springa runt med kameran och utforska den. Men efter filmens slut ångrade jag mig. Jag sätter aldrig min fot i en spökstad. Åtminstone inte såvida det plötsligt inte dyker upp en blond och tuff MC-poliskvinna i skinnbrallor och gör mig sällskap.

Publicerad 2006-06-08

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Silent Hill”

Bilder från “Silent Hill”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Silent Hill”

Dela “Silent Hill” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

lär dig stava med "." Daniel

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

apan

2007-07-25 23:49:00

Det är inte bra att kolla på silent hill samtidigt man spelar castle wolfenstein när man tuggar lika mkt tjack som adolf gjorde 1945.

emma

2007-07-02 11:30:00

daniel

Daniel, förihelvete du måste lära dig stavning och meningsbyggnad om du vill bli läst. Eller förresten skit i det, du funkar.

kim

2007-07-02 10:45:00

Silent Hill

Hej jag har sett Filmen Silent Hill Den är Rätt otäck Silent Hill Den är i Nästan samma anda som Blair Witch Projecktet När Mamman som åker i väg med Sin Dotter Sharon till En Okänd plats som kallas Silent Det har varit en stor stadsbrand i Silen Hill Berättas Det om i Filmen Mamman som fick gå omkring Ensam I Den Spöklika staden Och ett Flyglarm som Börjar att Tjuta När man ser Den Nerbrunna staden Silent Hill i Filmen Det är nästan som att Dem visade Andra Världskrigets Sida När Dem Bombade sönder Berlin 1945 Hitler Begick självmord i bunkern han sköt sig själv i Huvudet Dem har visat de Sönderbombade städerna Efter Andra Världskriget Warsawa i Polen Berlin Den tyska Staden Dresden Där Tyskarna som Bombat sönder städer som ligger i Ruiner Det som visats i gamla Arkivfilmer i från 40 Talet Andra världskriget Det är Fruktansvärt Brandkatastrofen i Silent Hill som har Blivit Film Jag hoppas Dem spelar in Silent Hill 2 Hälsningar från Daniel

Daniel

2007-01-17 22:44:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Silent Hill

Originaltitel

Silent Hill

Speltid i minuter

127

Produktionsår

2006

Biopremiär i Sverige

2006-06-14

Produktionsland
Budget

50 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2006-04-21

×
×
×