Sicko

Michael Moore i högform granskar en sjuk vård

Michael Moore ställer i sin nya film frågan "Vad är felet med amerikansk sjukvård, som är den dyraste och ändå tillhör den sämsta i världen". Filmen ger svaren på Moores frågor. Inte bara med upprörande fallbeskrivningar och skakande porträtt av korrumperade politiker. Han reser också ut i världen och jämför med andra sjukvårdssystem, och gör häpnadsväckande upptäckter. Det är chockerande och mycket roligt.

Sicko

Michael Moore i högform granskar en sjuk vård

Michael Moore i högform granskar en sjuk vård

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Michael Moore ställer i sin nya film frågan "Vad är felet med amerikansk sjukvård, som är den dyraste och ändå tillhör den sämsta i världen". Filmen ger svaren på Moores frågor. Inte bara med upprörande fallbeskrivningar och skakande porträtt av korrumperade politiker. Han reser också ut i världen och jämför med andra sjukvårdssystem, och gör häpnadsväckande upptäckter. Det är chockerande och mycket roligt.
Tummen upp!

I USA är Moore både älskad och hatad. I "Bowling for Columbine" ifrågasatte han vapenkulturen i USA. Två år senare gick han till attack mot Bush i "Fahrenheit 9/11". Nu ger han sig på amerikansk sjukvård. 47 miljoner amerikaner lever idag, av kostnadsskäl, utan sjukförsäkring. USA har världens dyraste sjukvård per capita och ligger ändå på 37:e plats på WHO:s lista över hälsan i världen, snäppet över Slovenien.

Moore fick idén till filmen när han gjorde tv-showen The Awful Truth. Där mötte han inte bara människor som nekats vård i brist på sjukförsäkring, utan även amerikaner, som trodde sig vara trygga med sin dyra sjukförsäkring och ändå förvägrats ersättning. På sin webbsida bad han människor berätta om sina hemskheter inom sjukvården och fick över 25 000 svar på några dagar. Försäkringsbolagen har en jättelista på sjukdomar de inte försäkrar. En enkel svampinfektion kan räcka för att diskvalificeras för försäkring. I filmens början får man sina fördomar om amerikansk sjukvård bekräftade. Sedan gör Moore jämförelser med andra länder och åker några mil över gränsen till Kanada, där sjukvården är gratis om än finansierad via skattsedeln. Han finner en icke diskriminerande vård i världsklass och göra samma upptäckt i Frankrike och England.

Moore öppnar upp det ena fascinerande scenariot efter det andra. Klimaxen nås när en grupp skadade frivilligarbetare från 11/9, som nekats bra vård i USA, åker med Moore till det förtalade och föraktade grannlandet Kuba och där får ett varmt mottagande och god medicinsk hjälp - gratis. Moore kan både fånga och roa sin publik, utan att göra avkall på respekten för och allvaret med problemet.

Men Moores intention är inte enbart att avslöja "skurkarna", utan framförallt att hedra dem, som fallit offer för sjukvårdssystemet. Någon tvingas sitta med nål och tråd och själv sy ihop sitt öppna sår på benet. Fattiga och sjuka dumpas på gatan. Välmående och ekonomiskt trygga familjer upptäcker att deras svindyra sjukförsäkring är värdelös och måste sälja hus och hem när de nekas ersättning för sina skyhöga vårdkostnader.

Listan över Moores filmpriser är enorm. Han är inte okontroversiell och har kritiserats för sina svartvita skildringar av allvarliga företeelser. Men han använder sina belackares egna propagandistiska metoder och vänder deras skumma avsikter och ohederliga motiv mot dem själva.

I jämförelse med Moores tidigare långfilmer, får man anse att "Sicko" är hans bästa dokumentär hittills. Han klandrar systemen, men denna gång utan personliga konfrontationer. "Sicko" är underhållande med sin sarkastiska humor. Filmen har berättarglädje och ett rasande tempo. Den ger en skrämmande bild av USA:s sjukvård och man får vara stenhjärtad om man inte berörs av filmens budskap och människors upplevelser.

Publicerad 2007-09-28

 

Du kanske också är intresserad av

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Sicko”

Bilder från “Sicko”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Dela din mening om “Sicko”

Dela “Sicko” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Bra ämne, men Moore kan ju diskuteras..

Gillar som sagt verkligen att problem i världen tas upp i "större" filmer.. men ta inte allt för sanning... Moore är känd för att inte bara benda på sanningen utan rent ljuga för att låta bra.. sen när han själv får frågor om lögnerna vänder han på klacken å går sin väg.. för den som trots detta gillar att de iaf finns några filmer som tar upp världsproblem tipsar jag "Alex Jones och David Icke" till.. Se dessa två mästare å de dom vill fölmedla till oss.. Fred å kärlek till alla på denna jord

Mattias

2008-02-28 16:31:00

Less is more and Moore is king!

Visst är karl:n lyssande:)

Lelle WP1D

2007-10-31 20:10:00

Sjukt bra!

Jag tyckte den här filmen var sjukt bra, det borde finnas fler människor som Michael Moore som tar upp hur det verkligen står till i världen!

Johanna

2007-10-29 19:03:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Sicko

Originaltitel

Sicko

Speltid i minuter

120

Produktionsår

2006

Biopremiär i Sverige

2007-10-05

Produktionsbolag
Produktionsland

USA

Budget

9 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

SF Film

Internationell premiär

2007-05-18

×
×
×