Sherlock Holmes

Fartfylld och smutsig Sherlock Holmes

Detektiven Sherlock Holmes ser med dr Watsons hjälp till att överlista den lömske svartmagikern lord Blackwood och få honom hängd och dödförklarad. Men lik förbannat dyker lorden upp igen och ställer till med oreda i stan.

Sherlock Holmes

Fartfylld och smutsig Sherlock Holmes

Fartfylld och smutsig Sherlock Holmes

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Detektiven Sherlock Holmes ser med dr Watsons hjälp till att överlista den lömske svartmagikern lord Blackwood och få honom hängd och dödförklarad. Men lik förbannat dyker lorden upp igen och ställer till med oreda i stan.
Tummen upp!

Detta är dock inget större bakslag för Holmes (Robert Downey Jr), snarare tvärt om. Han har längtat efter en utmaning och en hård nöt att knäcka, och får nu en anledning till att lämna sin mörka, sunkiga lya där han trivs bäst med att supa ner sig. Dr Watson (Jude Law) dras något motvilligt in i deckardramat och får lägga planerna på förlovning med sin käresta på is ett tag.

Då vi redan tidigt i filmen får bekanta oss med skurken är själva storyn i grund och botten inte något egentligt mordlösarmysterium i Agatha Christie-anda. Men det blir mycket klurande ändå innan det här hejdlösa actionäventyret är över. Svart magi, hemliga ordnar och svartkrut bidrar till att skapa ett fartfyllt äventyr i ett smutsigt men ack så vackert 1800-talets London.

Holmes visar gång på gång att han är smartare än vad man kanske kunde tro, och med Guy Ritchie som chef för maskineriet berättas historien på ett smart och väldigt snyggt sätt. Ritchie har gett oss filmer som "Lock, stock and two smoking barrels" och "Snatch", och gillar du miljöerna, våldsamheten, de snabba klippen och finurliga kameravinklarna i de filmerna är det här något för dig. Själv är jag helt såld på den här väldigt fysiska och smått Jason Bourne-aktiga versionen av Holmes där slagsmålsscenerna ibland till och med förklaras i slow motion på förhand innan de brakar loss i ett hejdlöst tempo där man ändå aldrig hade hunnit hänga med i vad som egentligen skedde.

Säkerligen kommer många Holmes-fantaster att opponera sig mot Ritchies tolkning av den här så vida älskade detektivfiguren. Otaliga böcker har skrivits om Holmes, och karaktären är den figur som flest gånger av alla gestaltats på film. Själv hade jag gärna sett en uppföljare så fort eftertexterna slutat rulla och köpte hela konceptet med hull och hår. Tilläggas bör kanske att jag inte har något emot alternativa versioner av hur paret beter sig. Jag kan även tänka mig att se den troligen något lugnare och mer komiska tolkningen av Holmes, där han gestaltas av Sasha "Borat" Baron Cohen och dr Watson spelas av Will Ferrell. Men den kommer antagligen inte förrän 2011, och det är ju en hel evighet till dess.

Så man får ta det som bjuds, och är avsaknaden av en Holmes på vita duken för stor för dig och det är en actionfilm du är sugen på för att sparka igång det nya bioåret kommer du säkerligen att uppskatta den här versionen. Vad gäller smart klippning, bra musik (har kompositören Hans Zimmer någonsin varit en besvikelse? "The Rock", "Gladiator", "Pearl Harbour" etcetera) och vackert filmfoto sätts ribban härmed högt för resterande filmer som släpps på bio under detta säkerligen goda, nya filmår.

Publicerad 2010-01-01

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Medverkande skådespelare i “Sherlock Holmes”

Trailers och klipp från “Sherlock Holmes”

Bilder från “Sherlock Holmes”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Sherlock Holmes”

Dela “Sherlock Holmes” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Sherlock Holmes

Originaltitel

Sherlock Holmes

Speltid i minuter

128

Produktionsår

2009

Biopremiär i Sverige

2010-01-01

Produktionsländer
Språk

engelska, franska

Budget

90 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

Sandrew Metronome

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2009-12-25 PG-13
Danmark 2009-12-25 15
Frankrike 2010-02-03
Tyskland 2010-01-28 12
Ungern 2010-01-07 16
Bulgarien 2010-01-01 C
Nederländerna 2009-01-07 12
Storbritannien 2009-12-26 12A
Sydkorea 2009-12-23 12세 관람가
Australien 2009-12-26 M
Nya Zeeland 2009-12-26 M
Grekland 2010-01-14 PG
×