Så ock på Jorden

Ett riktigt lyckopiller

Vad hände med Lena, Arne och Tore efter att dirigenten som vände upp och ner på deras tillvaro gått bort? Nu får vi svaret i Kay Pollaks omtalade uppföljare till "Så som i himmelen".

Så ock på Jorden

Ett riktigt lyckopiller

Ett riktigt lyckopiller

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Vad hände med Lena, Arne och Tore efter att dirigenten som vände upp och ner på deras tillvaro gått bort? Nu får vi svaret i Kay Pollaks omtalade uppföljare till "Så som i himmelen".
Två tummar upp!

Den kom 2004, sågs av 1,4 miljoner svenskar och blev både Oscars- och guldbaggenominerad. Kay Pollaks hjärtevärmande drama med Michael Nyqvist i rollen som den världsberömde dirigenten Daniel som återvänder till sin norrländska hemby och förändrar livet för så många blev en riktig braksuccé.

Rollen som Daniels kärlek, den ohämmade, godhjärtade och alltid varmt leende Lena, blev den då drygt 30-åriga Frida Hallgrens stora genombrott. Då kretsade intrigen kring Daniels försök att få ordning på den hopplösa kyrkokören. Ett uppdrag som motarbetades av såväl präst och kyrkoledning (Daniels metoder ansågs vara syndiga) som svartsjuka tidigare körledare och ilskna, äkta män. Filmen slutade dramaturgiskt korrekt - det var ju hela tiden underförstått att Daniels hjärta inte skulle orka länge till - men samtidigt öppnade det upp för frågor. Hur skulle karaktärerna som lämnades kvar nu utvecklas? Kay Pollak har i intervjuer berättat att fansen tjatade sig till uppföljaren. De ville veta och till slut kunde han inte, som han själv säger, stå emot längre.

I "Så ock på Jorden" har det gått nio månader sedan Daniel gick bort och Lena står i begrepp att föda deras barn. Barnmorskan hinner inte fram i tid och istället blir det den osannolika duon högljudde Arne (Lennart Jähkel) och den försupne prästen Stig (Niklas Falk) som får assistera. Som tack för hjälpen ber den senare, som tröttnat på att predika inför tomma kyrkbänkar, Lena att ta över kyrkokören i ett desperat försök att locka folk. Hon tackar till slut ja, men sätter målet ännu högre, kören ska framföra Händels Messias live på rikssänd tv!

Återigen vänds vaksamma och svartsjuka blickar mot den som försöker, för du ska väl inte tro att du är nåt va? Lena får utstå både glåpord och viskningar bakom ryggen. Det bjuds på tårar och skratt om vartannat. Det är feelgood med små, små taggar som gör ont och berör. Snikenhet, Jante, vänskap, kärlek, svek och jävlar-anamma. Och bäst av allt och alla är Frida Hallgren; så självklar, så varm, så perfekt i rollen som den sprudlande Lena. Ett riktigt lyckopiller att kickstarta biohösten med!

Publicerad 2015-09-02

Christina Gaki
Christina Gaki arbetar som frilansjournalist och har medverkat i bl a Aftonbladet och Sydöstran.
 

Listor & Nyheter

Du kanske också är intresserad av

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Så ock på Jorden”

Bilder från “Så ock på Jorden”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Dela din mening om “Så ock på Jorden”

Dela “Så ock på Jorden” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Så ock på Jorden

Originaltitel

Så ock på jorden

Speltid i minuter

134

Produktionsår

2015

Biopremiär i Sverige

2015-09-04

Produktionsbolag
Produktionsland
Biodistribution i Sverige

SF Film

Internationell premiär

2015-09-04

×
×
×