Rush Hour 3

Lekfull actionrulle

Poliserna Lee och Carter träffas igen, denna gång för att avslöja och krossa det urgamla, hemliga brottsimperiet "Triaderna". De hamnar i världspolitiken och ett mordförsök på en ambassadör startar upp en serie biljakter, slagsmål och skjutdueller bland Los Angeles skyskrapor, på Paris avenyer och i Eiffeltornet.

Rush Hour 3

Lekfull actionrulle

Lekfull actionrulle

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Poliserna Lee och Carter träffas igen, denna gång för att avslöja och krossa det urgamla, hemliga brottsimperiet "Triaderna". De hamnar i världspolitiken och ett mordförsök på en ambassadör startar upp en serie biljakter, slagsmål och skjutdueller bland Los Angeles skyskrapor, på Paris avenyer och i Eiffeltornet.
Tummen upp!

Lee (Jackie Chan) och Carter (Chris Tucker) är olika i alla avseenden, men kollegialitet och kompisanda övervinner kulturkrockarna i deras skilda personstilar, som annars sätter färg på en annars ganska traditionell actionfilm. Den alltid kåte Carter hamnar ofta i vackra kvinnors famn och bädd, men hinner inte få till det, innan hans mer plikttrogne och disciplinerade kollega Lee dundrar in med dödsfarliga bovar efter sig. Dialogen är rapp, oftast kul, ibland tjatig. Det är alltid livsfarligt, men knappast spännande. Fighterna är underhållande, men vi vet alla hur det går.

Filmens snutpar kan jämföras med Mel Gibson och Danny Glover i Dödligt vapen 1-2, men hjältarna i Rush Hour 3 är vassare och liknar mer seriefigurer. Biljakterna är halsbrytande och roliga. Fördomar om fransmän och amerikanare används, men mot fienden står man enad.

Regissören Roman Polanski, som vann en Oscar för sin film The Pianist, spelar fransk polischef, men gör sig nog bäst bakom kameran. Max von Sydow gör en mindre roll som ambassadör Varden Reynard. Framgångsrike regissören Brett Ratner har utöver Rush Hour 1-2-3 även jobbat med Family Man med Nicholas Cage, Röd drake med Anthony Hopkins och Money Talks med Chris Tucker. Rater har också gjort över 100 musikvideos med bland annat världsstjärnor som Madonna och Mariah Carey.

Framförallt bygger filmen på dynamiken mellan Lee och Carter. Chris Tucker började som ståuppkomiker i TV-programmet Def Comedy Jam och anses idag som en av Hollywoods roligaste män. Jag minns honom från Det femte elementet som en mycket komisk, skrikig fjolla med tuffe Bruce Willis vid sin sida. I Rush Hour 3 är Tucker obetalbar i scenen med nunnan, som föses in som tolk i en grym förhörsscen.

Jackie Chan utnämndes en gång av Time Magazine till "världens populäraste filmstjärna" och har varit Asiens största skådespelare i över 30 år, men nu verksam i Hollywood.

Damerna Jasmine (Youki Kudoh), Soo Yung (Ahang Jingehu) och Genevieve (Noemie Lenoir) är antingen urpräktiga, livsfarliga eller ursnygga. Herrarna står för dramat och spänsten i handlingen. Rush Hour 3 är bra, lättsam underhållning och jag hade kul i 93 minuter. Musikavsnitten är fina och Carter härlig när han dansar omkring på trafiktäta avenyer eller på Eiffeltornets plattformar.

Publicerad 2007-08-06

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Rush Hour 3”

Bilder från “Rush Hour 3”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Rush Hour 3”

Dela “Rush Hour 3” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Rush Hour 3

Originaltitel

Rush Hour 3

Speltid i minuter

93

Produktionsår

2006

Biopremiär i Sverige

2007-08-10

Produktionsbolag
Produktionsland
Språk

latin, engelska, franska, japanska, kinesiska

Budget

140 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

Svensk Filmindustri

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2007-08-10 PG-13
Tyskland 2007-08-16 12
Frankrike 2007-10-17 U
Kanada 2007-08-08 G
Ungern 2007-09-20 12
Danmark 2007-09-14 11
Storbritannien 2007-08-10 12A
Tjeckien 2007-09-06
Australien 2007-10-10 M
×