The Rite

Visuell fröjd

Inspirerad av verkliga händelser, följer "Ritualen" den skeptiska teologistudenten Michael Kovak, som motvilligt går på exorcismskolan i Vatikanen. Under ett besök i Rom träffar han en oortodox präst, Fader Lucas, som introducerar honom för den mörkare sidan av sin tro.

The Rite

Visuell fröjd

Visuell fröjd

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Inspirerad av verkliga händelser, följer "Ritualen" den skeptiska teologistudenten Michael Kovak, som motvilligt går på exorcismskolan i Vatikanen. Under ett besök i Rom träffar han en oortodox präst, Fader Lucas, som introducerar honom för den mörkare sidan av sin tro.
Tummen upp!

Efter att ha vuxit upp i en strikt katolsk familj där yrkesvalen endast bestått av två familjetraditioner - antingen jobba som begravningsentreprenör eller bli präst. Den unge Michael Kovak (Colin O'Donoghue) valde det sistnämnda. Dock finns det ett litet problem med hans val. Oavsett hur kompetent han än må vara inom allt som har med prästerskap att göra, känner han tyvärr inte guds närvaro och beslutar sig därmed för att avbryta utbildningen.

Översteprästen protesterar mot hans val, och för att försöka få Michael på andra tankar skickar han honom till en kurs i Rom. Michael accepterar med tvekan. Kursen, som det senare visar sig, behandlar fördrivandet och identifieringen av onda andar, det vill säga, exorcism.

Väl i Rom, kärlekens och skönhetens stad, möter han en till synes frigid kvinna vid namnet Angeline (Alice Braga) som han för givet uppfattar att vara en nunna. Deras kamratskap byggs upp snabbt, då hon till och med accepterar att Michael käkar på McDonalds under hans besök i Rom. Eftersom Michael fortfarande brottas med sin ateism skickar fader Xavier (Ciarán Hinds) honom till hans gode vän, och exorcismutövande jesuit, fader Lucas Travant (Anthony Hopkins), i förhoppning om att ändra hans tankebanor.

Det sanningssökande paret, Angeline som den undersökande reportern och Michael som den tvivlande ateisten, börjar snart inse att allt kanske inte är så enkelt förklarat som de till en början självgott trodde att det skulle vara. Händelserna han tar del av knyts i klimaxen an till hans plågade förflutna, och i sanningens ögonblick sätts hans tvivel emot tron där enbart en filosofi måste ta övertaget.

Mikael Håfström levererar denna gång en film som framförallt är en fröjd för åskådaren rent visuellt, då den scenografiska skickligheten av Ben Davis inte går obemärkt förbi. Även fotot är tekniskt strålande. Med tanke på att filmen är "inspirerad" av händelser som ska ha ägt rum, är den väldigt nedtonad kring det dramatiska inom exorcismen, vilket i det här fallet är ett klockrent drag då det överensstämmer med filmens någorlunda lugna takt och mystikpräglade natur. För att inte nämna Anthony Hopkins skådespelarinsats, gör nykomlingen Colin O'Donoghue väldigt bra ifrån sig.

Publicerad 2011-03-03

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “The Rite”

Bilder från “The Rite”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “The Rite”

Dela “The Rite” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

The Rite

Originaltitel

The Rite

Speltid i minuter

116

Produktionsår

2011

Biopremiär i Sverige

2011-03-04

Produktionsländer
Budget

37 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2011-01-28

×
×
×