Ricki and the Flash

Meryl Streep strålar som avdankad rockstjärna

Hon har spelat brittisk premiärminister och grotesk sagohäxa. Nu ikläder sig Meryl Streep skinnpaj och tokpunkiga tajts i rollen som rockbruden Ricki Randazzo. Och hon gör det grymt bra!

Ricki and the Flash

Meryl Streep strålar som avdankad rockstjärna

Meryl Streep strålar som avdankad rockstjärna

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Hon har spelat brittisk premiärminister och grotesk sagohäxa. Nu ikläder sig Meryl Streep skinnpaj och tokpunkiga tajts i rollen som rockbruden Ricki Randazzo. Och hon gör det grymt bra!
Tummen upp!

Ricki Randazzo övergav familjelivet, den prudentlige och ordningsamme maken Pete (Kevin Kline) och sina tre barn, för en karriär som rockstjärna. Det blev ett album på 80-talet men sen falnade stjärnan. Nu försörjer hon sig som snabbköpskassörska men när sin musikpassion genom att tillsammans med bandmedlemmarna i The Flash agera husband på en lokal sylta. För att tillfredsställa den blandade publiken tvingas hon vid sidan av schyssta, gamla rockcovers att försöka sig på Pink och Lady Gaga-hits (blir mer sorgligt än coolt). Ricki kör hela kitet med en knäpp, rockig frisyr, tuffa kläder, statement-tatueringar och stark ögonmakeup. Inför rollen lärde sig Meryl att spela elgitarr och att hon har en skaplig sångröst fick vi bevis för i Mamma Mia, men här imponerar hon verkligen, det är en ren fröjd att höra hennes säregna och riviga röst.

Men så tillbaka till handlingen (det är visserligen väldigt många sångnummer) – en dag ringer exmaken. Deras gemensamma dotter Julie som spelas av Meryl Streeps egen dotter Mamie Gummer har blivit övergiven av sin make och är alldeles förtvivlad och depressiv. Hon vägrar att gå utanför dörren och Rickis exmake ser ingen annan råd än att tillkalla Ricki. Hon tar sin gitarr och hoppar på första bästa flyg och med sitt otvungna, ohämmade sätt lyckas hon locka ut dottern som tycks fascinerad av den exotiska fågeln som plötsligt har landat i det herrgårdsliknande hemmet (komplett med egen vakt, pool, jacuzzi och vältrimmad pudel). Allt är dock inte rosigt och glatt, långt ifrån. Julie och hennes båda bröder är av naturliga skäl förbannade på den mor som övergav dem och dessutom finns det en styvmor med i bilden som tog Rickis plats för länge sen.

Och Ricki själv ställer sig frågan, varför hon inte kunde få både familjeliv och rockkarriär? Ingen klagar ju på att Mick Jagger är en dålig farsa liksom, resonerar hon. Här berör filmen ett intressant ämne om förväntade könsroller och föräldraskap, men man skrapar bara på ytan. Likväl lyckas filmskaparna att beröra med sin tolkning av denna dubbla längtan och de konsekvenser den kan få för en familj.

En mycket underhållande, intressant och välspelad dramakomedi.

Publicerad 2015-09-11

Christina Gaki
Christina Gaki arbetar som frilansjournalist och har medverkat i bl a Aftonbladet och Sydöstran.
 

Du kanske också är intresserad av

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Ricki and the Flash”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Dela din mening om “Ricki and the Flash”

Dela “Ricki and the Flash” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Ricki and the Flash

Originaltitel

Ricki and the Flash

Speltid i minuter

101

Produktionsår

2015

Biopremiär i Sverige

2015-09-11

Produktionsland

USA

Budget

18 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

United International Pictures

Internationell premiär

2015-06-26

×
×
×
×