[REC]

Mardrömsnatt på jobbet

Framgångsrik icke amerikansk skräckfilm blir Hollywood-remake. Låter det bekant? [REC] är nästa film att sälla sig till mängden. Kul förstås - frågan är bara om det verkligen behövs en remake av denna spanska film?

[REC]

Mardrömsnatt på jobbet

Mardrömsnatt på jobbet

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Framgångsrik icke amerikansk skräckfilm blir Hollywood-remake. Låter det bekant? [REC] är nästa film att sälla sig till mängden. Kul förstås - frågan är bara om det verkligen behövs en remake av denna spanska film?
Tummen upp!

Ett lokalt spanskt tv-team, bestående av kameramannen Pablo och reportern Ángel gör tv för de sömnlösa - reportage om yrkesgrupper som jobbar nattetid. När filmen börjar har de precis anlänt till nattens objekt - den lokala brandstationen. Och Pablo har precis tryckt REC på sin kamera. Och så berättas hela filmen - genom Pablos linsöga, och med Àngel som hjältinna och guide.

Brandstationen får larm om att en kvinna är nödsatt i en lägenhet, och Pablo och Àngel följer med när de rycker ut. Men det som startar som ett vanligt rutinuppdrag utvecklas ganska snart till något helt annat. Och Pablos kamera ser allt.

Det är svårt att inte dra paralleller med "Blairwitch Projekt", men det är ju heller ingen dålig film att bli jämförd med. Och faktum är att det är betydligt läskigare med zombies när de är filmade med en dokumentär stil som här, än när de är dataanimerade som nu senast i Will Smith-dystopin "I am Legend".

[REC] är en bra skräckfilm, varken mer eller mindre. Berättad enligt genrens alla konventioner, men med ett lyckat stilgrepp i sin dokumentära form. Det förstärker verkligen den klaustrofobiska känsla som alla zombiefilmer bygger på. Dessutom är det uppfriskande att fler än Pedro Almodóvar gör spansk film som får internationellt genomslag.

Publicerad 2008-04-09

 

Du kanske också är intresserad av

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “[REC]”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Dela din mening om “[REC]”

Dela “[REC]” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Äckligt bra och läskig film. Synd att jänkarna ska förstöra den.

Robert

2008-10-02 17:19:00

Det här var den sämsta film jag sett i hela mitt liv!

Jimmy

2008-04-12 00:25:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

[REC]

Originaltitel

[REC]

Speltid i minuter

80

Produktionsår

2007

Biopremiär i Sverige

2008-04-11

Produktionsbolag
Produktionsland
Budget

1 500 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2007-11-23

×
×
×