P.S. I love you

Gamla brev ger nytt liv

Hollys liv går vidare, trots sorgen, tack vare den döde makens brevskriveri.

P.S. I love you

Gamla brev ger nytt liv

Gamla brev ger nytt liv

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Hollys liv går vidare, trots sorgen, tack vare den döde makens brevskriveri.
Tummen upp!

Detta är en romantisk komedi om kärlek, sorg och konsten att gå vidare med livet. Amerikanskan Holly (Hilary Swank) är lyckligt gift med irländaren Gerry (Gerald Butler). När Gerry dör efter att ha drabbats av en hjärntumör går Hollys värld i bitar. Hon tar på sig myskläder och sörjer framför gamla svartvita filmer. Nu kommer man aldrig få höra av Gerry igen, verkar Holly tänka då hon om och om igen lyssnar på hans röst på telefonsvararen.

Det visar sig dock snart att Holly har fel. På hennes 30-års dag, då hon rödgråten sitter samlad med familj och vänner, dyker den första överraskningen upp. Gerry har skickat en tårta och ett kassettband som han spelat in före sin död. På bandet uppmanar han Holly att gå ut med sina vänner och fira sin födelsedag. Därefter kommer det regelbundet brev med olika uppmaningar från den avlidne Gerry. Alla avslutas de med frasen "P.S. I love you".

Filmen är baserad på boken med samma titel, skriven av den irländska Cecelia Ahern. I boken utspelar sig historien helt på Irland, men i filmen har man gjort om Holly till en amerikanska som bor i New York. Ibland verkar det här med tillhörigheterna inte riktigt genomtänkt och skulle nog ha fungerat bättre om man hade hållit sig till boken. Ett exempel är att Hollys mamma (Kathy Bates) driver en pub, vilket inte känns speciellt trovärdigt då hon bara är en vanlig amerikansk tant. Om hon drev en pub på Irland däremot, det skulle jag kunna köpa.

I de första breven till Holly verkar inte Gerry ha så mycket att säga. Han skriver om och om igen att hon ska köpa sig fina partykläder och gå ut och roa sig. Sakta men säkert börjar livet gå vidare. Holly går ut och snart träffar hon också killar. Den förste är Daniel (Harry Connick, JR), bartender på mammans bar, som är både dryg och oförskämd men som Holly anser vara rolig och frispråkig. Den andre är den kåtstirrande, irländske William (Jeffrey Dean Morgan). Irländare verkar ju helt klart vara Hollys kopp te, lite lagom biffiga sådär, med för tajta tröjor samt 90-talssmycken. Hilary Swank däremot ser fantastisk ut i den här filmen. Kanske för att vi inte är vana att se henne så här, som en riktig "girly girl" i högklackat och fina klänningar.

Andra rollprestationer som imponerar är Lisa Kudrow som är jätterolig i sin roll som kompisen Denise. Hennes karaktär är en sorts Samantha från "Sex and the city", som raggar hämningslöst i jakten på den rätte. Just det, Holly har en syster också, (Nellie McKay). Vad gjorde hon i filmen egentligen? Ingenting. De kunde lika gärna ha strykt henne ur manuset helt.

Filmen är överlag ganska ojämn. Dialogen är ibland övertydlig och skådespeleriet stundtals teatraliskt. Scenerna är långa, sega och kunde ha kortats. Mycket romantik är det inte, inte mycket komedi heller om man ska vara ärlig. Men stundtals är det faktiskt kul, bartendern Daniel och kompisen Denise är väl de som står för det mesta av humorn. Och det är de bitvis roliga stunderna som räddar den här filmen.

Publicerad 2008-02-15

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “P.S. I love you”

Bilder från “P.S. I love you”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “P.S. I love you”

Dela “P.S. I love you” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

P.S. I love you

Originaltitel

P.S. I Love You

Speltid i minuter

125

Produktionsår

2007

Biopremiär i Sverige

2008-02-15

Produktionsland
Språk

engelska

Budget

30 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2007-12-21 PG-13
Spanien 2008-07-11
Storbritannien 2008-01-04 12A
Irland 2007-12-21
Australien 2007-11-15 M
Brasilien 2008-01-04
Grekland 2008-01-10
Tyskland 2008-01-17 0
Italien 2008-02-01
Frankrike 2008-02-06 12
Danmark 2008-04-11 12
Ryssland 2008-02-14
×