Prinsessa

Majas dröm berör

Maja är en flicka med stora drömmar. Hon har bara en sak emot sig. Folks fördomar. Teresa Fabiks nya film är en fantastisk liten pärla som handlar om att aldrig ge upp tron på sig själv.

Prinsessa

Majas dröm berör

Majas dröm berör

  • Recension
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Maja är en flicka med stora drömmar. Hon har bara en sak emot sig. Folks fördomar. Teresa Fabiks nya film är en fantastisk liten pärla som handlar om att aldrig ge upp tron på sig själv.
Tummen upp!

I centrum står Maja (Zandra Andersson), en kraftigt överviktig 18-åring, och Erika (Moa Silén), en 28-årig filmare som drömmer om att göra dokumentärer som betyder något men som istället är hopplöst fast i bröllopsfotografens träsk.

På just ett bröllop får Erika upp ögonen för Maja. Hon är tjejen som trillar in i bröllopstårtan och som lämnar ett meddelande på hennes kamera i smyg. Kanske kan de två samarbeta, Maja är ju skådis, typ. Eller åtminstone drömmer hon om det, hon är ju den som är mest seriös i teateramatörgruppen. Tar för mycket plats, tycker hennes lärare.

Erika ser sin chans att göra en dokumentär om denna tragikomiska unga tjej. Vad hon inte räknat med är att hon ska upptäcka en varm och snäll tjej med ambition så det räcker och blir över. Men filmbolaget hon skrivit kontrakt med ser helst att dokumentären blir en komedi, på Majas bekostnad. Hon är ju enorm och hennes drömmar är löjliga.

Men det finns fler personer med drömmar och en önskan att få vara sig själv i denna film.

Alex (Anastasios Soulis) är skolans snyggaste kille och har en bitchig flickvän, men han har också en hemlighet han inte vågat avslöja för någon ännu. Majas mamma Eva (superbt spelad av Maria Lundqvist) har kanske också velat stå framför kameran om sanningen ska fram. Men, konstaterar hon stolt, hon var med i "Den vita lejoninnan", men klipptes bort för att hon skymde Rolf Lassgård i en scen - och det är inte alla som har skymt Lassgård, vet ni, han är rätt stor!

Teresa Fabik som står både för manus och regi, har gjort en imponerade film. Varenda scen berör och den träffar verkligen hårt och direkt, rakt in i hjärtat. Alla som någonsin har haft en dröm, stött på fördomar, själv varit dömande, kämpat för att våga vara sig själv, ja här har ni en film att bita i. Zandra Andersson som gör Maja har bara spelat amatörteater innan, det kan man inte tro. Hon gör ett otroligt rörande porträtt med en intensitet och en värme som känns självklar.

Missa inte denna film!

Publicerad 2009-09-10

Christina Gaki
Christina Gaki arbetar som frilansjournalist och har medverkat i bl a Aftonbladet och Sydöstran.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Prinsessa”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Prinsessa”

Dela “Prinsessa” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Prinsessa

Originaltitel

Prinsessa

Speltid i minuter

94

Produktionsår

2008

Biopremiär i Sverige

2009-09-11

Produktionsbolag
Produktionsländer
Språk

svenska

Biodistribution i Sverige

SF Film

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
Sverige 2009-09-11
USA 2010-04-01
×