Priest

Vampyraction med potential

Paul Bettany som superpräst med smak för blodsugare hade kunnat bli något utöver det vanliga. Men som det ser ut nu kommer den snabbt falla i glömska. Tyvärr.

Priest

Vampyraction med potential

Vampyraction med potential

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Paul Bettany som superpräst med smak för blodsugare hade kunnat bli något utöver det vanliga. Men som det ser ut nu kommer den snabbt falla i glömska. Tyvärr.
Tummen ner!

För er som ännu inte tröttnat på vampyrer, vilket jag själv gjorde långt innan "True blood", kommer nu ännu ett fantasilöst actionspektakel med dåligt bett. Här är det vampyrdödaren Priest, Paul Bettany, som i en alternativ postapokalyptisk värld gör sitt bästa för att överleva efterkrigstidens hårda vardag. Kriget jo ... mot vampyrerna. Priest var den bästa av alla vampyrdödare, så bra att han lyckades döda alla och således blev utan arbete.

Nu är det istället kyrkan som styr och kyrkans ord är lag. Här vidrör "Priest" vid ett ämne värt att uppmärksamma men lämnar det därhän, snabbare än en vampyr flyr ljuset då solen går upp. Kyrkan som fascistisk organisation håller för mer än sammanlagt två minuter, men det tycker tydligen inte Scott Charles Stewart som regisserat. Istället slänger han in en grupp vampyrer som överlevt kriget och är sugna på revansch. När de kidnappar Bettanys systerdotter tvingas han bryta mot kyrkans order och ge sig ut på jakt efter henne. Sedan följer det vanliga.

Men allt är inte dåligt och visst finns det potential. Jag gillar framförallt det hårt hållna berättandet. Här märks det att "Priest" har en historik som serietidning. Det slösas inte med överdrivna detaljer. Även flirtandet med västerngenren känns fräscht och spännande, men här hålls det igen. Varför? Slutligen så tycker jag att 3D-effekterna fungerar alldeles utmärkt, även om det handlar om ren och skär postproduktion och inte real-3D. De futuristiska motorcyklarna och dammiga, öppna vyerna är en perfekt kombination.

På det stora hela har vi här en produkt som verkligen hade kunnat bli något men som istället plågar åskådaren med oinfriade löften. Sämst är nog just actionscenerna, katastrofalt i och med att det handlar om en actionfilm. De känns halvfärdiga och avklippta. De byggs upp men faller sedan platt utan chansen att få explodera. Man får känslan av att här finns en hel del material att hämta till en director's cut-version. Kanske kommer jag att se den, förhoppningsvis finns där något som den här versionen av "Priest" lyckas dölja.

Publicerad 2011-06-09

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Priest”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Priest”

Dela “Priest” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Priest

Originaltitel

Preist

Speltid i minuter

88

Produktionsår

2011

Biopremiär i Sverige

2011-06-10

Produktionsland
Budget

60 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2011-05-13

×
×
×