Precious

Oprah-problem på film

En problematisk och mycket omtalad film, som bilvit både hyllad och hånad.

Precious

Oprah-problem på film

Oprah-problem på film

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
En problematisk och mycket omtalad film, som bilvit både hyllad och hånad.
Tummen ner!

Den femtonåriga Precious mår dåligt. Hon klarar inte av skolan och förflyttas till en specialskola för problembarn, är gravt överviktig, är mor till ett barn med Downs syndrom, är gravid med barn nummer två, har en mor som är lika elak som djävulen själv och har dessutom sedan treårsåldern blivit våldtagen av sin far (som också är far till hennes två barn).

Det är självfallet svårt att förhålla sig till en film som "Precious". Filmer som använder sig av svartsynt sensationalism, men inte på något sätt anknyter till realism blir ofta väldigt platta eftersom de tar på sig ett alltför stort ansvar och sällan lyckas komma med nya perspektiv på de problem de tar upp.

Oprah Winfrey har producerat skämtet "Precious". Vi kan se spår av problemlösningar hämtade från hennes egna tv-program, men vi kan visserligen också se hur filmen (visserligen något defaitistiskt) ifrågasätter de kvasiterapeutiska problemlösningar som Oprah erbjuder.

"Precious" lider av två stora problem. Den tar inte sin protagonist på allvar. Lee Daniels vågar inte visa upp Precious drömmar utan att förkasta dem med hjälp av grav ironi. Dessutom väljer Daniels att förklara endast vissa av problemen, och det rör sig absolut inte om samhällets underliggande rasism eller annat systematiskt förtryck.

Därför kan inte "Precious" vara en bra film. Den har ett gott hjärta, men hjärnan är tyvärr lika frånvarande som respekten mot filmkonsten.

Publicerad 2009-11-17

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Precious”

Bilder från “Precious”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Precious”

Dela “Precious” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Re: Frånvarande respekt mot filmkonsten?

Okej, here we go. Det jag skrev om Lee Daniels frånvarande respekt mot filmkonsten kan tas mer eller mindre bokstavligt. Men det jag ville ha sagt var att "Precious" är så sjukt sensationalistisk att man efter ett tag inte kan tro på Precious misär vilket filmen, som angränsar till någon slgas realism, vill att du ska göra. Och när en film inte bara väljer att ta upp ett ämne som ras eller rasism, utan även väver in andra ämnen (tidigt förälderskap, incest, fattigdom), så tycker jag absolut att Daniels har en skyldighet att analysera dessa ämnen. Att konstatera att många svarta lever ett hårt liv är rätt meningslöst, men om man försöker förklara varför många svarta lever ett hårt liv har man plötsligen gjort något värdefullt. Och det är här Daniels bristande respekt mot filmkonsten ligger, han bortser helt från filmkonstens potential.

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2009-11-29 00:54:00

Frånvarande respekt mot filmkonsten?

Vet inte riktigt vad du syftar på med att filmen lider av frånvarande respekt mot filmkonsten. Skulle vara intressant om du utvecklade detta lite grann. Jag håller inte med om att Daniels förkastar Precious drömmar med hjälp av grav ironi då jag snarare menar att drömmarna å ena sidan kan tolkas som ironiska men å andra sidan är drömmar av en tonårig flicka som lever i misären i misär och drömmer om glamour. Drömmarna känns visserligen lite orealistiska och väl överdrivna men jag menar att man ska ta drömmarna som just drömmar och inte boksatavstolka dem, det är ju trots allt bara drömmar. Dessutom är det ganska underhållande att se henne drömma sig bort genom att de bidrar med en så stark kontrast till resten av filmen. Det faktum att Dabiels inte väljer att djupdyka i varje problem som lett till Precious situation (och för den delen många svarta i USA) stjälper inte på något sätt filmen eller gör den mindre sevärd. Även om "Precious" berör ett verklighetförknippat fenomen så betyder inte det att Daniels har skyldigheten att göra en grundlig analys á la dokumentärfilm. Det enda som "Precious" saknar för att bli ihågkommen som en riktigt bra film, och som jag nästan tog för givet innan jag såg filmen, är ett bra soundtrack. Avsaknaden av ett bra soundtrack gör att "Precious" blir en bra film istället för en strålande film.

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2009-11-25 11:28:00

inte slut än...

Jag läste precis Dave Kehr skriva följande om Paul Schraders "Cat People" och kom osökt att tänka på "Precious": "if this film were any heavier, it would probably crash right through the screen".

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2009-11-25 01:33:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Precious

Originaltitel

Precious: Based on the Novel Push by Sapphire

Speltid i minuter

109

Produktionsår

2009

Biopremiär i Sverige

2010-01-29

Produktionsland
Språk

engelska, italienska

Budget

10 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

Noble Entertainment

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2009-11-06 R
Tyskland 2010-03-25 12
Italien 2010-11-26
Storbritannien 2010-01-29 15
Frankrike 2010-03-03
Danmark 2010-02-04 15
×