Poseidon

Poseidon ett riktigt lågvattenmärke

Det är nyårsafton och lyxkryssaren Poseidon glider ståtligt fram genom vattnet. Fergie från Black Eyed Peas sjunger på scen och allt är frid och fröjd. Men så plötsligt dyker en jättevåg upp och vänder uppochner på tillvaron.

Poseidon

Poseidon ett riktigt lågvattenmärke

Poseidon ett riktigt lågvattenmärke

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Det är nyårsafton och lyxkryssaren Poseidon glider ståtligt fram genom vattnet. Fergie från Black Eyed Peas sjunger på scen och allt är frid och fröjd. Men så plötsligt dyker en jättevåg upp och vänder uppochner på tillvaron.
Tummen ner!

Ett litet gäng överlever eländet och måste försöka ta sig ut innan de blir fiskmat. Tursamt nog har de med sig en kille som har koll på hur fartyget är konstruerat, och som säger att den enda vägen ut är genom propellerutrymmet. Vägen ner (eller snarare upp) dit är dock lång, och ett sjunkande skepp kan naturligtvis bli rena dödsfällan. Därför är det ju tur att gruppen inte enbart består av kändisar, så att en del nollor kan offras på vägen.

Jaha, så har de dammat av Richard Dreyfuss och Kurt Russel och slängt in dem i en katastroffilm. Det bådar ju inte speciellt gott. Inledningsscenen är dock snygg och fartyget ser maffigt och fint ut. Men vid rollfigurspresentationerna tappar jag intresset för såpoperan, och inser varför jag tycker att filmer av det här slaget bara är lågvattenmärken. I sann Hollywood-anda går det tydligen inte att avvika från standardupplägg en enda gång, och det är så förutsägbart alltihop. Skådespelarinsatserna är urkramade, i synnerhet av menlösa Emmy Rossum (The Day after Tomorrow), vars enda talang verkar vara att se ledsen ut.

Regissören Wolfgang Petersen verkar trivas som fisken i vattnet när han får göra vattenfilmer (The Perfect Storm, Das Boot), och snygga specialeffekter finns det gott om här. Inte undra på det när denna remake av en innehållsmässigt bättre katastroffilm från 70-talet gick loss på 150 miljoner dollar. Man kan dock inte bara förlita sig på det visuella. En båt är på väg att sjunka, ett gäng vardagshjältar och idioter försöker ta sig ut. Vad kan hända, liksom? Kanske häften dör och resten räddas av sjöräddningen? Frågan är väl vem som klarar sig. Men vill folk verkligen sitta i ett mörkt rum i en och en halv timme för att ta reda på det och kanske samtidigt få filmen att gå med vinst så är ju bara det en katastrof.

Budskapet här skulle kunna vara att alla lyxkryssningspassagerare är onda och Moder Natur slår till mot dem närhelst hon vill. Eller så handlar det om att man måste välja babord eller styrbord sida. Antingen är man en hjälte och hjälper klåpare, eller så är man idioten som trampar vatten och försinkar medmänniskorna som sitter i samma båt.

Publicerad 2006-06-26

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Poseidon”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Poseidon”

Dela “Poseidon” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

posedion

jag tycker den var bra som tictanic fast lite anorlunda

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2012-05-25 21:17:00

Jag säger som jag har sagt till mina vänner, den äldre versionen är mycket bättre o man blir besviken av vad dem har gjort med den.

anonym

2007-07-01 23:30:00

Kanske bra för en utan kunskap?

Filmen kanske anses bra av någon som inte vet hur ett fartyg fungerar? Men att anta att bogpropellrarna jobbar mot varandra, om de nu sitter i samma tunnel, är ganska illa... Nä, ge mig en BRA och VERKLIGHETSTROGEN fartygsfilm? Hade de vart lite smarta hade tatt sig ut genom sjövattenfilterna...

Magnus

2007-02-24 20:37:00

research?

Denna film måste vara den värsta film med sjötema som jag någonsin sett, värre en Speed 2 vilket var ett riktigt lågvatten märke. Fler felaktigheter hur passagerar fartyg är designade och hur de drivs får man leta efter, riktigt komiskt hur många fel man kan hitta.

Finnen

2007-02-12 18:01:00

film?

Denna film måste ju ha tagit 1:a pris i kategorin "absolut sämsta film någonsin"! 90 minuter som man aldrig får tillbaka.

Magnus

2007-01-14 23:46:00

poseidon

jga tycker att du har helt fel i din resension! jag tyckte att filmen var jätte bra och om man gillar titanic ska man absolut se den här med!

filmälskare

2007-01-12 11:25:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Poseidon

Originaltitel

Poseidon

Speltid i minuter

99

Produktionsår

2006

Biopremiär i Sverige

2006-06-26

Produktionsland
Budget

160 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2006-05-12

×
×
×