Populärmusik från Vittula

Vykort från Norrland gör ingen riktig film

Tornedalen i norra Sverige, nära finska gränsen, i 60-talets mitt. Befolkningen känner sig utanför det övriga Sverige, underlägsna och annorlunda, varken som riktiga svenskar och inte heller som finnar. Populärmusik från Vittula har blivit film, något som vår recensent inte tycker blivit allt för lyckat.

Populärmusik från Vittula

Vykort från Norrland gör ingen riktig film

Vykort från Norrland gör ingen riktig film

  • Recension
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Tornedalen i norra Sverige, nära finska gränsen, i 60-talets mitt. Befolkningen känner sig utanför det övriga Sverige, underlägsna och annorlunda, varken som riktiga svenskar och inte heller som finnar. Populärmusik från Vittula har blivit film, något som vår recensent inte tycker blivit allt för lyckat.
Tummen ner!

Det här är frosseri. I norrländska myter och traditioner. Bastu och sprit. Inavel och instängdhet. Populärmusik från Vittula är en roman, och filmen känns som en förlängning av denna. Om man inte har läst boken får man troligen inte någon större behållning av filmen. Tyvärr, för det här hade kunnat bli bra.

Ganska snart in i filmen går tankarna till Emir Kusturicas Svart katt, vit katt och Livet är ett mirakel. Norrländsk folkfest istället för serbisk. Hade man fullt ut lyckats att göra en svensk Kusturica hade det säkert blivit riktigt kul, men dit når inte Populärmusik från Vittula. Istället får vi ta del av ett antal vykort från Norrland, som löst vävs samman till en film genom en historia om två pojkar.

Matti och Niila växer upp i Pajala på gränsen mot Finland och drömmer om den dag de kan lämna byn, för Stockholm eller världen. De kämpar mot vuxna som vill bestämma över dem, pedofiler, allmän tristess och en känsla av instängdhet. Det som håller filmen någorlunda över vattenytan är historien om Niila och hans grymme och överbeskyddande pappa. Utan denna hade filmen blivit väldigt platt.

Som ni märker är jag inte något vidare förtjust i den här filmatiseringen. Men det finns trots allt ljuspunkter. Som "vykortet" från bröllopsfesten, där finnar och svenskar möts i armbrytnings- och bastudueller, eller när Mattis pappa ska berätta för sin son vad han bör tänka på när han blir vuxen (en scen som för övrigt också utspelas i en bastu). Ska du se Populärmusik från Vittula, gör det i så fall för att få dig några skratt, inte för att du vill uppleva en bra film.

Publicerad 2004-09-27

Esbjörn Guwallius
Chefredaktör för Film.nu.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Populärmusik från Vittula”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Populärmusik från Vittula”

Dela “Populärmusik från Vittula” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Svar

Har nyligen läst boken, och tänkte se filmen. Såg trailerna, och den verkar bra :) Det är Niilas farmors aska tror jag (enligt boken borde det vara hennes) ;)

Boken äger

2010-10-22 23:13:00

Fråga om filmen

Vems aska är de ha sprider i början och i slutet av filmen?

martin

2010-04-09 11:06:00

hmm

Jeg vil dog give Esbjörn ret, skuespillet er til tider godt, men hvis man bare har læst en lille smule af bogen, kan man tydeligt se hvor Instruktøren og manuskript forfatteren har smadret film,der er også gode ting i denne film. Filmen kommer til at fremstå som et sketchshow af nostalgi uden noget til at binde den sammen...

Anders

2009-04-15 15:52:00

Mattis dialekt

Jag gillar filmen skarpt, allt förutom Mattis dialekt. Det låter så töntigt när han inte pratar norrländska. Detta var något jag störde mig på genom hela filmen. Annars var den super-rolig!

Kajsa

2007-11-09 23:08:00

andreas af enehielm

den här filmen var den bästa jag har sett på länge.jag bara älskar andreas af enehielm jag tycker att han är en fantastisk skådespelare och sen var det ju så länge sen man såg en så snygg kille.scenen när dom uppträder i skolan med bandet är min favorit fö där får man verkligen njuta av andreas vackra leende.så fort jag ser han så kan man ju inte låta bli att le

lina

2007-08-30 19:25:00

Andreas

Ja, han är faktiskt jävligt het! Och filmen är så underbart bra!

Sofia

2007-07-01 22:10:00

jag tykcer filmen är sjuuuuuuuukt bra :D , den är liksom allting på en och samma gång :)

MalinHP

2007-06-22 14:59:00

asturias leyenda

låten som musikläraren spelar heter asturias leyenda.

erik

2007-06-19 02:25:00

Den sketbra låten!

Vad heter den låten som musikläraren spelade första gången han spelade gitarr för dem? Den har även varit reklamlåt till Viasat.

Joel

2007-02-25 00:46:00

SOUNDTRACK

skulle gärna vilja vet vad låten heter som dom kör i skolan, när dom hopar sönder hela rummet..

danne

2007-02-18 11:44:00

Niilaaa!!

jag håller helt och hållet med Terese, Niilaa är underbaaar! honnom vill jag se mer av!!!

jessika

2007-02-11 13:03:00

Niila!

Jag håller fullständigt med Terese vad hon skriver om Niila (Andreas af Enehielm), han är ju bara för underbar. Fast han spelar en skitig finsk konstig pojke är han ju bara så het. Vill VERKLIGEN se mer av honom!

Lisa

2006-12-27 19:46:00

OhMyGod

Denna filmen e de bästa ja sett på länge :D Massa älsk på den

Micaela

2006-12-10 20:23:00

Niila (Andreas af Enehielm)

Niila eller Andreas af Enehielm som han heter. Hans sencuella föringar när hag gör något får mig rysa. Allt han gör kan få vem som hellst att bli hög. När han i filmen spelar på gitarren och men ser hur "luggen" lägger sig som en båge vid ögonvrårna av svetten det får en att tänka efter hur underbart det vore att ha en sån kille i verkliga livet. Han är obeskrivlig, filmen får extra + av mig pågrund av det underbara skådespeleriat från Andreas. Jag vill se mer av honom!

Terese

2006-12-09 16:54:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Populärmusik från Vittula

Originaltitel

Populärmusik från Vittula

Speltid i minuter

105

Produktionsår

2004

Biopremiär i Sverige

2004-09-19

Produktionsländer
Budget

2 224 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2004-09-19

×
×
×