Persona non grata

En långdragen förnekelse

Pensionären Sture vill bara ha lugn och ro och läsa sin bok i fred. Men den unga kvinnan Anna har andra planer för honom.

Persona non grata

En långdragen förnekelse

En långdragen förnekelse

  • Recension
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Pensionären Sture vill bara ha lugn och ro och läsa sin bok i fred. Men den unga kvinnan Anna har andra planer för honom.
Tummen ner!

Anna tvingar sig in i Stures stillsamma vardag och släpper inte greppet. Hon vill göra upp med sitt förflutna och berättar sin livshistoria för en måttligt intresserad Sture som hur han än försöker inte kan bli av med henne. På ett närgånget sätt försöker Anna provocera fram en reaktion och det framgår snart att Sture kan ha mer att göra med hennes situation än vad man först kan tro. En rapp men samtidigt långdragen dialog tar sin form, och Anna ger sig inte i första taget. Hon vill ha ett erkännande och en förklaring. Kanske även en ursäkt.

Alexandra Rapaport gör sig utmärkt i en sådan här typ av dialogfilm. Hon spelar med lika stor övertygelse och inlevelse som hon gör på teaterscenen. Men att dialogen är välskriven spelar mindre roll när Janne "Loffe" Carlsson verkar läsa direkt från manus med övertydligt uttal utan större inlevelse, trots 40 år som skådespelare.

För mig är han dessvärre en "persona non grata" (ej önskad/välkommen person) i filmer av det allvarligare slaget. Han kommer för alltid att förbli en medioker lustigkurre och att ta honom på allvar går bara inte. Han ska gång på gång verka vara irriterad och smått uppgiven och försöka få Anna att gå, men när han en timme in i filmen fortfarande försöker hävda att han inte förstår varför hon berättar allt det här för honom och att han inte vill höra blir det bara löjligt.

Jag förstår att han ska förneka det som inträffat, men det blir alldeles för långdraget och förutsägbart för att hålla intresset uppe. Har man endast två aktörer med i en film är det väldigt viktigt att välja personer som "klickar" tillsammans och tillför lika mycket. En bättre motspelare hade säkerligen varit exempelvis Börje Ahlstedt, som Rapaport spelat mot på Dramates scen i Kung Lear. Att "Loffe" med sitt oengagerade och löjeväckande spel drar ner hela den i grunden så intressanta, ständigt aktuella och kusliga berättelsen är tråkigt. Filmen hade kunnat bli så mycket bättre.

Publicerad 2008-02-07

 
TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Persona non grata”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Persona non grata”

Dela “Persona non grata” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

En pärla till film!

Jag vet inte om Mattias Bäckström och jag bor på samma planet. Regin, filmen, handlingen och skådespelet är i nivå med Ingmar Bergmans produktioner. Spänningen är på topp under hela filmen, till skillnad mot andra, mer påkostande filmer som upphöjs till skyarna. Mattias är säkert en bra fotograf och borde bli vid sin läst!

Ernst Tanner

2012-01-06 11:42:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Persona non grata

Originaltitel

Persona non grata

Speltid i minuter

78

Produktionsår

2007

Biopremiär i Sverige

2008-02-08

Produktionsbolag
Produktionsland
Språk

svenska

Biodistribution i Sverige

Folkets Hus och Parker

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
Sverige 2008-02-08
×