Patrik 1,5

Värsting våldgästar villabögar

Sven och Göran har det lite kämpigt med att hitta ett adoptivbarn eftersom det inte är många givarländer som tillåter att homosexuella får adoptera. Men så en dag får de ett glatt besked. De ska få en liten pojke!

Patrik 1,5

Värsting våldgästar villabögar

Värsting våldgästar villabögar

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Sven och Göran har det lite kämpigt med att hitta ett adoptivbarn eftersom det inte är många givarländer som tillåter att homosexuella får adoptera. Men så en dag får de ett glatt besked. De ska få en liten pojke!
Tummen upp!

I byråkratiprocessen har ett kommatecken hamnat på fel plats vilket ger den något osannolika upplösningen att paret istället för att få en liten Patrik på 1,5 år får en kriminell homofobisk slyngel som är 15 bast. De försöker lämna tillbaka honom och slippa bekymret, men för historiens skull får de dras med honom i ett par dagar innan det går att lösa.

Med ett ordförråd i stort sett inskränkt till "bögjävel" och full av negativa vibbar rör Patrik om i grytan på hemmaplan och Sven och Göran börjar plötsligt glida ifrån varandra. Lite snyftigt blir det, och känslosamt. Känslorna visas klart bäst av Gustaf Skarsgård, som imponerar gång på gång med sitt skådespelarregister. Tyvärr känns det inte som om Torkel Petersson gör vad han kunde ha gjort av sin roll. Han är en stor skådespelare men gör här en medioker insats som med lätthet kunde ha gjorts av någon mindre erfaren skådespelare.

Grundämnet är seriöst men ändå det blir ändå inte överdrivet inriktat på att ta upp homosexuellas svårigheter i vardagen. Samtidigt hade det aldrig gått att göra film om ett par som råkade ut för ett felaktigt kommatecken på samma vis om de vore heterosexuella. Vidare är det inte direkt några utstuderade smaskiga sexscener vi får se mellan Sven och Göran. Det är mer en film om kärlek än en komedi som levererar skratt efter skratt. Vad vi får se är någon kyss och lite kramar här och där.

I övrigt kan man säga att Sven och Göran uppför sig som vilket heteropar som helst utan stereotypiska manér som man ibland kan se homosexuella lägga sig till med. Det är väl också det filmskaparna vill visa. Att det inte är så värst stor skillnad på "såna där" killar som gillar andra killar. På den punkten fungerar filmen bra och kan nog få en och annan homofob att bli mer liberala i sina synsätt. Det svåra är väl dock att få dem att gå och se filmen. Patrik 1,5 kan troligen bli populär för lärare att visa upp för sina skolklasser för att råda bot på den homofobi som fortfarande råder i landet. Skrämmande nog finns det biografägare på landsbygden i Sverige idag som är rädda för att låta filmen gå upp på deras biografer. De tror inte att deras publik är redo för filmen än...

Publicerad 2008-09-11

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Patrik 1,5”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Patrik 1,5”

Dela “Patrik 1,5” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Patrik 1,5

Originaltitel

Patrik 1,5

Speltid i minuter

92

Produktionsår

2008

Biopremiär i Sverige

2008-09-12

Produktionsland
Språk

svenska

Biodistribution i Sverige

SF Film

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
Sverige 2008-09-12
×