Paranormal Activity 4

Godkänd återvinningsskräck

Budgeten är större. Huset där dramat utspelar sig är pampigare. Men i övrigt är allt detsamma. För fjärde gången får vi uppleva paranormala fenomen genom en skakig handkamera/mobil/dator.

Paranormal Activity 4

Godkänd återvinningsskräck

Godkänd återvinningsskräck

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Budgeten är större. Huset där dramat utspelar sig är pampigare. Men i övrigt är allt detsamma. För fjärde gången får vi uppleva paranormala fenomen genom en skakig handkamera/mobil/dator.
Tummen upp!

När "Paranormal Activity" kom 2009 gjorde den braksuccé, trots en minimal budget, okända skådespelare och en rekordkort inspelningstid på bara sju dagar.

Med enkla knep frammanade regissören Oren Peli en kuslig stämning i biosalongen, så när en dörr slog igen hoppade vi högt och när kameran vilade över ett rum höll vi andan - vad skulle hända härnäst? Vi visste att vi skulle bli rädda.

Det lockade mig, och många med mig, att se uppföljarna. Tvåan som mest kändes som ett hafsverk och inte lyckades komma upp i samma nivå som ettan, men trean som tog revansch och fick skräckkurvan att peka uppåt.

När vi så är framme vid nummer fyra, börjar konceptet att kännas något uttjatat. Men omvänt, kan man också säga att man vet vad man får...

Här får vi möta tonårstjejen Alex som upptäcker paranormala fenomen i sitt hus, men som inte lyckas övertyga sina föräldrar om vad som pågår. Underligheterna tycks hänga ihop med den märkliga grannpojken Robbie som flyttar in hos dem när hans mamma mystiskt hamnar på sjukhus. Robbie har en underlig effekt på Alex lillebror Wyatt och Alex förstår snart att hennes familj är i fara...

Återigen bygger skräckupplägget på mystiska ljud, skuggor i mörkret och hoppa-till-scener med fallande kristallkronor och liknande. Referenserna till skräckfilmer som "The Shining" och "Poltergeist" är tydliga.

Konceptet är cementerat och det fungerar helt ok, en godkänd skräckfilm, men utan wowfaktor. Nu är åtminstone jag redo för något nytt.

Publicerad 2012-10-22

Christina Gaki
Christina Gaki arbetar som frilansjournalist och har medverkat i bl a Aftonbladet och Sydöstran.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Paranormal Activity 4”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Paranormal Activity 4”

Dela “Paranormal Activity 4” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Paranormal Activity 4

Jag kolla på Paranormal Activity 4 jag gillar såna här filmer men denna här var så jävla dålig vad ska man säga dom skulle bara ha gjort en film. Dagens skräckfilmer är dåliga

FyDåligFilm

2012-11-13 13:40:00

yes

Bra recension. jag ska fortfarande till att se den men det känns som att jag "vet vad jag får" precis som du skriver. Jag håller dock hoppet uppe om att iaf bli lite underhållen :) celilas.webnode.se

AlterEgot

2012-11-02 00:13:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Paranormal Activity 4

Originaltitel

Paranormal Activity 4

Speltid i minuter

88

Produktionsår

2012

Biopremiär i Sverige

2012-10-19

Produktionsland
Budget

5 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2012-10-19

×
×
×