Oskar Oskar

En svensk "Taxi driver"

Svenska filmer brister alltför ofta på sin avsaknad av originalitet och innovation. Trots att "Oskar Oskar" inte bidrar med några specifika konstnärliga nyskapelser har den ett sällsynt stort hjärta och en särskild stor sympati för en kontroversiell protagonist.

Oskar Oskar

En svensk "Taxi driver"

En svensk "Taxi driver"

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Svenska filmer brister alltför ofta på sin avsaknad av originalitet och innovation. Trots att "Oskar Oskar" inte bidrar med några specifika konstnärliga nyskapelser har den ett sällsynt stort hjärta och en särskild stor sympati för en kontroversiell protagonist.
Tummen upp!

"Oskar Oskar" är annorlunda; charmig, jordnära och egen. Även om storyn känns igen från exempelvis Scorseses "Taxi driver" och därmed inte är så originell i sig är tonen och framförandet ytterst personligt och nyskapande. Jag syftar då inte på den intetsägande visuella stilen utan snarare på den hjärtliga sympatin och den värme som skildringen av änklingen Oskar återger.

"Oskar Oskar" är något så ovanligt som en samhällskritisk svensk film. Oskar (Björn Kjellman) är en klassisk antihjälte, ständigt beväpnad med en Magnum-revolver och med ytterst liten förståelse eller tolerans för det moderna svenska storstadssamhället. Han tycks inte bry sig om någon annan än hans papegoja Palle, som tillhörde Oskars sedan 15 år döda hustru. Oskar är ute efter hämnd på den berusade politikern som körde ihjäl henne.

Filmen skildrar vägen mot poetisk rättvisa. Likt Travis Bickles besatthet i att städa upp gatorna från allt avskum är Oskar trött på allt skit som sker framför ögonen på honom och ser ingen annan lösning än att ta itu med problemet på egen hand. Oskar är till skillnad från Travis en till ytan sympatisk person, en välklädd man i medelåldern med stort hjärta för sin papegoja och med starkt ideologiskt drivande handlingar. Den starkaste ideologin, som avspeglar allt han gör, är rättvisa.

"Oskar Oskar - en hederlig människa" är en uppfriskande skildring av en man som blivit sviken av samhället och som inte hunnit med i utvecklingen. Det är också en skildring av en godhjärtad man som skipar rättvisa med brutala metoder. Den komplexitet som präglar känslospelet är ett uppfriskande drag i en i övrigt enkelriktad svensk filmbransch, där det goda och det onda utmärks av överdrivna och förutsägbara klichéer.

Publicerad 2009-12-17

 
TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Oskar Oskar”

Bilder från “Oskar Oskar”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Oskar Oskar”

Dela “Oskar Oskar” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

aldrig trodde jag S.Ramstedt skulle bli moderater. Snart börjar väl grisar flyga också. Jag tycker det är uppenbart att recensenten tycker att filmen är så bra bara för att han har samma namn som huvudpersonen. För mig som tittare rättfärdigas inte rasism och politikermord av några femton år gamla flashbacks på en överexponerad smajlerande tjej i slow-motion. Men det kanske bara är jag som har svårt att relatera till det. Jag är bara fjorton år och har inte levt ett lika långt och händelsefullt liv som recensenten. Jag ber om ursäkt för eventuella påhopp. Jag blev bara så arg när jag trodde att du förespråkade rashat, att jag inte riktigt kunde kontrollera fingrarna på tangenterna. Men nu när du upplyst mig om ditt livssyfte så förstår jag att du är en omtänksam och godhjärtad man.

Tito Belfran

2009-12-20 10:59:00

Case closed

Jag menade såklart moderator i min förra kommentar, och inte moderat i plural.

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2009-12-19 17:10:00

Klargörande från recensenten

Som recensent är mitt syfte att analysera, förklara och tycka till om filmen konstverk. Mitt syfte är alltså inte att ta ställning till en karaktärs handlingar. När jag skriver: "Den starkaste ideologin, som avspeglar allt han gör, är rättvisa" menar jag alltså inte att jag tycker hans agerande präglas av rättvisa. Det är en analys av den drivande karaktärspsykologin, något som regissör Mats Arehn i det här fallet skildrar relativt tydligt. Om du (Tito) sett filmen så vet du att Oskar drivs av hat. Oskar är en introvert man, förtydligat av hur han bokstavligt talat burar in sig i sin lägenhet, som inte tycker att de som dödat de han älskar förtjänar att leva. Mats Arehn motiverar Oskars grymma handlingar med Oskars strävande efter rättvisa, alltså det Oskar tycker är rättvist, inte jag som recensent. Jag vet inte vad du menar med legio så det kan jag inte kommentera. Däremot misstolkar du hela recensionen om du på något sett tror att jag rättfärdigar Oskars beteende. Det jag menar är snarare att Arehn förklarar varför Oskar blivit som han blivit. Oskars fru dödades av en politiker, alltså en man som representerar hela samhället. När sedan politikern ifråga inte döms för dådet känner sig Oskar också sviken av rättsystemet. Därför har han blivit en hatfylld person. Hans främlingsfientlighet och hans fördomar förklaras delvis med att han isolerat sig från resten av samhället under flera år. Oskars misstro mot samhällsrepresentanter och rättsystemet tar sig bland annat form att han känner ett förakt mot alla människor som inte är som han. Jag tycker att jag är tydlig när jag skriver att han tappat kontakten med samhället och att han idag inte förstår sig på det moderna storstadssamhället. Detta hänger ihop med han isolering i sin lägenhet i princip helt utan mänsklig kontakt. Jag kommer aldrig recensera karaktärers beteende. Mitt syfte är, och kommer alltid vara, att analysera och recensera hur väl regissören och/eller manusförfattaren lyckas skapa en protagonist vars handlingar motiveras på ett tydligt sätt. Och det tycker jag Mats Arehn lyckas med i det här fallet.

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2009-12-19 16:03:00

Bättre

Eftersom jag inte sett filmen har jag ingen aning om vad ni snackar om. Men nu finns det i alla fall argument som Krooni kan besvara om han vill. Jag tror jag skulle bli en bra moderater, btw.

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2009-12-19 14:29:00

Krooni

"Den starkaste ideologin, som avspeglar allt han gör, är rättvisa." Jag undrar bara sen när det blev legio att vara främlingsfientlig och fördomsfull?

Tito Belfran

2009-12-19 00:36:00

Re: Tito

Det är barnsligt att kasta ur sig en sådan anklagelse utan att argumentera för det man säger. Kom igen, du kan bättre än så.

S. Ramstedt

2009-12-18 23:08:00

Är recensenten också rasist?

Tito Belfran

2009-12-18 17:20:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Oskar Oskar

Originaltitel

Oskar Oskar

Speltid i minuter

88

Produktionsår

2009

Biopremiär i Sverige

2009-12-18

Manus

Mats Arehn

Produktionsland
Språk

svenska

Biodistribution i Sverige

SF Film

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
Sverige 2009-12-17
×