Ong Bak

Action utan spänning

Det finns filmer som man glömmer bort att man sett bara några dagar efteråt. Ong-Bak är tyvärr en av dem. Denna thailändska kampsportsrulle innehåller en hel del imponerande stunts men det räcker inte långväga för att motivera ett biobesök, menar vår recensent.

Ong Bak

Action utan spänning

Action utan spänning

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Det finns filmer som man glömmer bort att man sett bara några dagar efteråt. Ong-Bak är tyvärr en av dem. Denna thailändska kampsportsrulle innehåller en hel del imponerande stunts men det räcker inte långväga för att motivera ett biobesök, menar vår recensent.
Tummen ner!

Handlingen är inte direkt prioriterad här - vår hjälte ska hitta en staty som stulits från hembyn. Detta för honom till Shanghai där han tillsammans med två medhjälpare tar sig an den undre världen. Huvudrollen spelas av Tony Jaa som i diverse jakter och fightdueller får visa upp sina imponerande atletiska egenskaper. Och de är verkligen imponerande! Jaa gör alla sina stunts själv och vissa av dem är verkligen fantastiska.

Problemet är dock att regissören Prachya Pinkaew inte kan utnyttja Jaas kunskaper på bästa sätt. Många gånger är vi alldeles för nära med kameran för att verkligen kunna få en uppfattning av vad det är Jaa gör. Kanske vill man verkligen att det ska synas att det är han själv som gör stuntsen. Hade man bara haft en statisk kamera med vidvinkel istället hade det varit mycket bättre. Några gånger får vi se samma stunt tre-fyra gånger ur olika kameravinklar, något som totalt förstår tempot och spänningen i filmen.

Och det är ett stort problem - filmen är helt enkelt inte spännande. Man bryr sig inte om några av karaktärerna, utan sitter bara och väntar på att de ska hitta den förbaskade statyn någon gång så filmen kan sluta. Jag har all förståelse för underhållande popcornfilm utan större konstnärliga ambitioner än att underhålla en filmpublik i 90 minuter, men detta är inte särskilt underhållande. Det är inte estetiskt intressant heller, långt ifrån de gamla Bruce Lee-rullarna eller Hong Kong-action a la John Woo som alltid är galet snyggt filmat.

Nej, gör er själva en tjänst. Lägg inte ner era surt förvärvade pengar på den här filmen. Hyr Kill Bill 1 och 2 på DVD istället och ladda upp med popcorn och cola!

Publicerad 2004-11-17

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Ong Bak”

Bilder från “Ong Bak”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Ong Bak”

Dela “Ong Bak” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Ong-bak

Den bästa filen som någonsin gjorts i asien

lodde

2007-04-29 01:28:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Ong Bak

Originaltitel

Ong-Bak

Speltid i minuter

105

Produktionsår

2003

Biopremiär i Sverige

2004-11-19

Produktionsland
Internationell premiär

2003-01-21

×
×
×