Smiling in a War Zone

Ingenting verkar vara omöjligt - kvinnor kan

16-åria Fariel drömmer om att bli pilot. Problemet är bara att hon bor i Kabul och inte har precis samma möjligheter som vi har här i västvärlden. Den danska konstnärinnan och kvinnliga stridspilotsfantasten Simone Aaberg Kaern känner sitt kall, och vill låta Fariel pröva på hur det är att vara pilot.

Smiling in a War Zone

Ingenting verkar vara omöjligt - kvinnor kan

Ingenting verkar vara omöjligt - kvinnor kan

  • Recension
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
16-åria Fariel drömmer om att bli pilot. Problemet är bara att hon bor i Kabul och inte har precis samma möjligheter som vi har här i västvärlden. Den danska konstnärinnan och kvinnliga stridspilotsfantasten Simone Aaberg Kaern känner sitt kall, och vill låta Fariel pröva på hur det är att vara pilot.
Tummen ner!

Simone köper ett 40 år gammalt litet tvåsitsflygplan och börjar planera en ganska udda resa från Köpenhamn till Kabul. Men det är inte bara att flyga nonstop dit. Rutten går genom förbjudna krigszoner och var 45:e mil måste hon ner för att tanka - och det är inte överallt det finns bensin.

Det här är en bitvis rätt så spännande road movie från luften. Här finns fina landskap som vi aldrig kommer att få se från flygplansfönstret. Detta för att Simone och den filmande pojkvännen flyger genom illegalt luftrum och struntar i varningar från USA:s flygförsvar. Att köra tricket med att låtsas inte höra amerikanarnas anrop fungerar tydligen, själv är jag för feg för att någonsin våga mig på något sådant. Enligt Simone är luften fri och alla borde få flyga hur, när och var de vill. Jag tror inte att det hade fungerat i praktiken.

Det hela känns då och då som ett skrytprojekt. "Titta, vi i väst har flygplan och kan göra vad vi vill." Simone är nog en av de mest självsäkra och kaxiga danskor man kan hitta, men hon är också respektlös och tydligen ganska oförstående för andras kulturer. Att det skulle finnas män i Fariels familj som inte är helt glada över att hon får chansen att utan snack ratta ett flygplan eller en stridshelikopter går tydligen inte in fullt ut.

Filmen har redan vunnit en del dokumentärfilmspriser, och som sådan film är den väl helt okej. Och visst är det bra med kaxiga kvinnor som visar att ingenting verkar vara omöjligt. Kvinnor kan.

Men att göra vad som helst i konstens namn och att ta för givet att alla direkt ska släppa på reglerna och ställa upp på ett galet ideellt projekt tycker jag är att gå för långt. Simone snackar sig bort från att betala låga flygavgifter på små ödsliga flygfält som hade behövt lite ekonomisk hjälp. Hon bunkrar upp med deras bensin, mjölkar ur deras batterier och vinkar sedan glatt när hon drar. Sådant är inget jag vill stötta. Jag ser filmen mer som en videoinstallation på en konsthall. Inget man behöver se på bio precis. SVT är med och pröjsar för filmen, så den dyker nog ändå snart upp i tv-rutan.

Publicerad 2006-04-27

 
TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Medverkande skådespelare i “Smiling in a War Zone”

Bilder från “Smiling in a War Zone”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Smiling in a War Zone”

Dela “Smiling in a War Zone” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

har du nollåttan faktiskt sett denna, på många plan vidriga film? Att recensenten drar in sina personliga åsikter om filmen är förvisso en sak som man kan tycka vad man vill om. Jag tycker dock att det är det som recensioner handlar om, (hur ska man annars bära sig åt?). Jag tycker precis som recensenten att Simone i filmen agerar mycket blåögdt mot de kulturer hon möter och tar på många plan för givet att hon är av någon slags "rätt lära". Jag skulle vilja dra det till att filmen anspelar på ett slags nytt kolonialistiskt tänk. Jag citerar henne från en av slutscenerna; "Jag sitter mitt i ett grumligt klansamhälle med mitt fina frihetsbudskap" eller "Man kan inte förvänta sig att någon skall acceptera gåvan jag kommer med, himlens frihet". Att hon dessutom dansar med lätta steg över en karta och på framsidan av DVD fodralet står med en jordglob under armen tycker jag talar sitt tydliga språk //Genusstudent malmö 2011

2011-11-25 11:36:00

Patetiskt.

Ursäkta, men det här var nog en av de mest patetiska 'recensioner' jag någonsin läst. Du vinklar allt ur ett perspektiv som endast anknyter till din ytterst spontana åsikt, och som grundar sig i inget mindre än dålig journalistisk nerv från din sida. Är det inte meningen att en recension ska belysa innehållet och ge en realistisk bild av vad det hela handlar om? Du lägger upp det som om det vore en bedömning av en torftig spelfilm. (Och dina försök till underhållningsvärd ironi i och med fraser som "kvinnor kan" visar du snarare vilken insiktslös individ du själv är. Herregud, öppna ögonen.

nollåttan

2006-12-26 22:44:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Smiling in a War Zone

Originaltitel

Smiling in a War Zone

Speltid i minuter

78

Produktionsår

2005

Biopremiär i Sverige

2006-04-28

Produktionsland
Internationell premiär

2006-09-14

×
×
×