Nowhere boy (2009)

Nowhere John

I en tid där inte bara publika, utan även privata personer är publika via bloggar och Facebook, är det inte konstigt att biografi-filmen är populär. "Nowhere boy" behandlar John Lennons uppväxt. Men själva behandligen är dessvärre något tveksam.

Nowhere boy (2009)

Nowhere John

Nowhere John

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
I en tid där inte bara publika, utan även privata personer är publika via bloggar och Facebook, är det inte konstigt att biografi-filmen är populär. "Nowhere boy" behandlar John Lennons uppväxt. Men själva behandligen är dessvärre något tveksam.
Tummen ner!

Vi visste att detta någon gång skulle hända. England är ett för litet land för dess rika musikhistoria, för att någon inte skulle vilja mjölka lite pengar på att göra biopics om dess popstjärnor. Mannen som ska ge ett ansikte till denna kommande våg av filmer är Matt Greenhalgh. Manusförfattaren till Anton Corbijns "Control", samt denna nya film om John Lennon, den kanske största av alla brittiska popstjärnor.

Det är omöjligt att inte jämföra "Nowhere boy" med "Control". Dels för att filmerna delar manusförfattare, men speciellt för att man i denna jämförelse ser vikten av en kompetent regissör. Nu menar jag inte att Sam Taylor Wood är helt inkompetent, med hon misslyckas fatalt med det som Corbijn lyckades så bra med i Control. Nämligen att göra en personlig film, och då menar jag inte en auteurfilm, utan en film där inte bara tematiken, utan även estetiken, går att sammankoppla med subjektet. Med ett svartvitt foto och ett återhållsamt skådespeleri fångar Corbijn min och många andras uppfattning om Ian Curtis. Och jag antar att Curtis själv hade gillat "Control". Men i "Nowhere boy" skulle vi kunna byta ut John Lennon mot vilken annan person som helst. Det är helt enkelt inget Lennonskt med Taylor Woods film.

Jean-Luc Godard sade en gång att om han någon gång skulle göra en film om Jesus, så skulle han fokusera på de händelser i Jesus liv som inte fanns med i Bibeln. I detta anseende skulle "Nowhere boy" kunna vara intressant, om det inte visade sig att Lennon (enligt manusförfattaren och regissören) var något av en korkad skitstövel, som hade problem hämtade ur en film av Björn Runge. "Nowhere boy" utspelar sig mellan 1955 och 1960. Däremellan hann Lennon gå från busfrö till rocker, starta eget band, träffa Paul och George, döpa om bandet till Beatles och åka till Hamburg. Och där slutar filmen. Taylor Wood gör alltså samma sak som Anne Fountaine gjorde i "Coco - Innan Chanel", där hon behandlade Chanels uppväxt för att på så sätt komma närmare sitt subjekt. Fountaines film lyckades med detta, vilket Taylor Woods inte gör. Den utvecklas istället till en historia om en pojke som slits mellan två hem. Ett lite sötsliskigt drama som inte har så mycket med Lennon att göra.

Aaron Johnson är dock väldigt lik John, speciellt när han låter polisongerna växa lite. Jag misstänker att många kommer att uppskatta denna smågripande berättelse som kanske gör sig bäst om man glömmer bort att det är John Lennon den handlar om.

Publicerad 2010-03-25

 

Listor & Nyheter

Du kanske också är intresserad av

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Nowhere boy”

Bilder från “Nowhere boy”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Dela din mening om “Nowhere boy”

Dela “Nowhere boy” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Re: Sett filmen....

Tack! För att svara på din fråga, nej, jag har inte läst någon biografi om John Lennon. Men det jag menar är tråkigt med filmens upplägg är att bilden av John Lennon som ung (en bild som du säkerligen helt korrekt påstår även finns i biografierna om honom) inte kontrasteras mot den "vanliga" bilden av Lennon (en bild som visar en begåvad, beundransvärd och en något strulig man). För att fatta mig kort så menar jag att "Nowhere Boy" handlar om en ung man som "slits mellan två hem", och för att sälja denna film har man döpt huvudkaraktären efter John Lennon, vars historia stämde överens med filmens handling. Filmens huvudkaraktär skulle lika gärna kunna heta något helt annat, och filmen hade ändå haft samma funktion, om den då hade blivit sedd vill säga.

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2010-04-17 16:49:00

Sett filmen-läst boken?

Egentligen hade jag väl tänkt se filmen innan jag kommenterar, men undrar utifrån det du beskriver om du läst någon av de biografier som skrivits om John Lennon? Allt som berättas är ju subjektivt, men både Cynthia Lennon och Philip Norman bla beskriver den bild du återger. Sen kanske filmen ändå är kass. Citat: "I detta anseende skulle “Nowhere boy” kunna vara intressant, om det inte visade sig att Lennon (enligt manusförfattaren och regissören) var något av en korkad skitstövel, som hade problem hämtade ur en film av Björn Runge."/.../ "Den utvecklas istället till en historia om en pojke som slits mellan två hem. Ett lite sötsliskigt drama som inte har så mycket med Lennon att göra." Skitstövel kanske är ett av orden att beskriva vad som föddes ur att just slitas mellan olika hem, mor far moster, en växande osäkerhet i ungdomens år. Som sagt det finns flera berättelser, låten "Mother" skrev Lennon själv. Det du beskriver kan nog ha mer med Lennon att göra än vad många vill inse om vår tids stora musiker, konstnär och författare. Skriva om fred kunde han dock. Normans dryga 800 sidor är rätt rejäla, och startar med farfar Lennon. Trevlig läsning! Hälsar Matilda

Matilda

2010-04-01 21:25:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Nowhere boy

Originaltitel

Nowhere Boy

Speltid i minuter

98

Produktionsår

2009

Biopremiär i Sverige

2010-03-26

Produktionsbolag
Produktionsländer
Biodistribution i Sverige

Nordisk Film

Internationell premiär

2009-12-25

×
×
×