North Country

Charlize Theron i Oscarklass

Josey Aimes pojkvän har slagit henne en gång för mycket och hon sticker med ungarna hem till föräldrarna i Minnesota. Vill man se en stark tolkning av en tuff kvinna som slår tillbaka, och Charlize Theron i Oscarklass, är det bara att boka biljetter, skriver vår recensent.

North Country

Charlize Theron i Oscarklass

Charlize Theron i Oscarklass

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Josey Aimes pojkvän har slagit henne en gång för mycket och hon sticker med ungarna hem till föräldrarna i Minnesota. Vill man se en stark tolkning av en tuff kvinna som slår tillbaka, och Charlize Theron i Oscarklass, är det bara att boka biljetter, skriver vår recensent.
Tummen upp!

Joseys (Charlize Theron) mamma (Sissy Spacek) blir glad över dotterns hemkomst, medan den gruvarbetande pappan (Richard Jenkins) muttrar något om att pojkvännen kanske kommit på henne med en annan. Den bräckliga far-dotter-relationen blir inte bättre av att Joseys gruvarbetande väninna Glory (Frances McDormand) får henne att börja jobba i gruvan.

I gruvan är det hårt att vara tjej. Josey antastas av den sliskige (före detta pojkvännen) Bobby, men ingen tror henne när hon berättar om det. Då säger hon upp sig och lämnar in en diskrimineringsanmälan. Åklagare White (Woody Harrelson) måste dock hitta ytterligare två kvinnor som vågar lämna in anmälningar för att fallet ens ska tas uppÖ

Det är i rättssalen allt börjar, men det är ingen lång och tråkig rättsprocess denna verklighetsbaserade film behandlar. Det blir i stället en tillbakablick som berättar en historia om vad som får en tuff kvinna att säga ifrån och visa vad hon tycker om att dagligen bli utsatt för trakasserier av sina manliga kolleger.

Man behöver inte vara feminist för att bli hatisk mot männens fasoner och känna sympati för kvinnorna. I stort sett alla gruvkarlar beter sig riktigt illa. Vissa kommer med sexkommentarer, andra klottrar könsord på väggarna. Det är inte överdrivet, men övertydligt, när varje liten scen från gruvan försöker bräcka den föregående när det gäller att visa vilken skit kvinnorna får leva med. Hade inte regissören varit en kvinna hade det nog dragits ner på dessa inslag. Man förstår ändå, liksom.

Lite väl gulligt blir det sedan när Joseys pappa mot slutet får sig en tankeställare och går över på hennes sida. Plötsligt löser sig Joseys alla bekymmer på en kvart. Hur mycket sanningen har friserats för att bli förutsägbart och sluta Hollywood-lyckligt vet jag inte.

Merparten av filmen känns dock verklighetstrogen. Vill man njuta av bra skådespeleri från samtliga medverkande är North Country något att överväga. Vill man dessutom se en stark tolkning av en tuff kvinna som slår tillbaka och Charlize Theron i Oscarklass är det bara att boka biljetter.

North Country är en tidlös film. Tråkigheterna som Josey och de andra råkar ut för är nog dessvärre likartade för många kvinnor än idag, likt under 80-talet då filmen utspelar sig. Den bör ses av alla som är äldre än sju år, men känsliga personer av det manliga könet varnas och kanske bör försöka slingra sig undan. För här utmålas män som riktiga svin.

Publicerad 2006-02-09

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “North Country”

Bilder från “North Country”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “North Country”

Dela “North Country” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

north country

Jag älskar denna filmen den visar hur det är i dagens läge för unga kvinnor som arbetar men män, Jag satt och grät nästan från början till slutet man får sig en tankeställare verkligen! Detta är en film som jag rekommenderar er att kolla på den är "skit" Bra :D

Ida

2008-08-08 12:53:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

North Country

Originaltitel

North Country

Speltid i minuter

126

Produktionsår

2005

Biopremiär i Sverige

2006-02-10

Produktionsland
Budget

35 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2005-02-12

×
×
×