Nine

Ett musikaliskt mästerverk

"Nine" är inte den dramaturgiskt mest gripande filmen du kan se på bio just nu, men den är med största sannolikhet den mest välkomponerade.

Nine

Ett musikaliskt mästerverk

Ett musikaliskt mästerverk

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
"Nine" är inte den dramaturgiskt mest gripande filmen du kan se på bio just nu, men den är med största sannolikhet den mest välkomponerade.
Tummen upp!

Filmregissören Guido Contini (Daniel Day-Lewis) befinner sig i Rom för att spela in en ny film. I takt med att inspelningsstarten kryper allt närmare växer paniken hos Guido, som varken har ett manus eller ens en idé för filmen. Istället för att koncentrera sig på filminspelningen går all energi och alla tankar till de många kvinnorna i hans liv.

"Nine" kan mycket väl betraktas som en ytlig film med en banal handling som mest liknar en modeuppvisning. Men samtidigt är det också dess charm, förutsatt att man nöjer sig med vackra bilder utan gripande karaktärer. Filmens musikalnummer är i huvudsak välkomponerade och skickligt framförda av framförallt Cruz, Cotillard och Fergie medan Daniel Day-Lewis står för bottennappen. Den senare kompenserar lyckligtvis detta med en övertygande gestaltning av den egotrippade och dryga mästerregissören vars karriär balanserar på ruinens brant.

Den briljanta musiken förgylls av en ännu mer fantastisk scenografi, kostym, ljussättning och foto. Filmens musikalnummer är minst lika vackra som i Rob Marshalls mästerverk tillika femfaldigt Oscarbelönade "Chicago". Eftersom "Chicago" belönades för såväl bästa kostym som bästa scenografi bör "Nine" ha en mycket bra chans i båda dessa kategorier.

Det som håller intresset uppe är inte att se hur det ska gå för Guidos filminspelning, eller hans relation med hustrun, utan för att se osedvanligt vackra och välkoordinerade musikalnummer avlösa varandra. Storyn blir visserligen intressant och gripande för ett ögonblick, inte minst när Guidos traumatiserade, om än överdramatiserade, relation till katolska kyrkan och dess intrång i hans känsloliv kommer till ytan. Just denna psykologiska del ger Guidos karaktär ett djup som skulle vara intressant att utveckla. Marshall väljer dock att snabbt frångå djupare psykologisk eftertanke till varför filmens karaktärer agerar som de gör och väljer istället att återgå till de musikalnummer som han gör bäst.

Har man överseende med en minst sagt bristfällig dramaturgi till förmån för en Broadway-inspirerad glamourförställning är "Nine" inget annat än två timmar njutning.

Publicerad 2010-02-25

 

Listor & Nyheter

Du kanske också är intresserad av

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Nine”

Bilder från “Nine”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Dela din mening om “Nine”

Dela “Nine” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Nine

Originaltitel

Nine

Speltid i minuter

118

Produktionsår

2009

Biopremiär i Sverige

2010-02-26

Produktionsländer
Budget

80 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

Noble Entertainment

Internationell premiär

2009-12-25

×
×
×