New York, I love you (2009)

Storstadsreklam

Paris har redan fått sin långfilmsreklam, nu är det New Yorks tur. Regissörerna må vara mindre namnkunniga, men resultatet är ungefär likadant, simpelt, ointressant och lite småmysigt.

New York, I love you (2009)

Storstadsreklam

Storstadsreklam

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Paris har redan fått sin långfilmsreklam, nu är det New Yorks tur. Regissörerna må vara mindre namnkunniga, men resultatet är ungefär likadant, simpelt, ointressant och lite småmysigt.
Tummen upp!

Det är märkligt att just Paris och New York tycker sig behöva marknadsföra sig själva på vita duken. Inga andra städer har romantiserats lika saftigt av filmskapare som just dessa, läs Woody Allen, franska nya vågen etcetera. Ännu märkligare kan det tyckas vara att folk betalar för att se reklam, men när man tänker på att smygreklam skulle kunna finansiera hela storfilmer, om de inte hade varit så förbannat överfinansierade, kanske det inte ter sig lika märkligt längre.

Historierna i "New York, I Love You" behandlar kanske först och främst möten mellan olika folk. Ibland folk från olika kulturer, ibland folk från samma kultur. Samma kultur eller inte spelar så klart ingen större roll, likheter och olikheter bryr sig inte nämnvärt om kulturers gränser. I denna episodfilm kanske Natalie Portmans karaktär har mer gemensamt med Irrfan Khans än vad Bradley Coopers har med Chris Coopers, men jag känner att jag glider längre och längre från mitt ämne.

Estetiskt skiljer sig filmens episoder inte mycket från varandra. Den enda som inte ser ut och låter som de andra är Shekhar Kapurs, där John Hurt, Julie Christie och en oväntat bra Shia Labeouf utspelar ett vackert deklamatoriskt litet hotellrumsdrama. Brett Ratners episod delar upplägg med Yvan Attals där en söt liten historia berättas med en fetingknorr på slutet, det som skiljer sig mellan dessa är att Ratners är den sämsta, och Attals en av de bästa. Ratners historia handlar om en Michael Cera-karaktär som förlorar oskulden med en skådespelare i rullstol, Attals episod innefattar också rollspel, dels från ett gift par men också från en prostituerad som blir påraggad av en ovetande och som vanligt lysande Ethan Hawke.

Andra reklamepisoder som kan vara värda pengarna är Fatih Akins självreflexiva episod där en konstnär vill måla av Hou Hsiao-Hsiens musa Qi Shu. Men även episoden där Andy Garcia knäcker Hayden Christensen på ficktjuveri samt episoden där Cloris Leachman och Eli Wallach firar bröllopsdag på Coney Island är tillräckligt underfundiga för att vara värda att ses.

Publicerad 2010-07-09

 

Listor & Nyheter

Du kanske också är intresserad av

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “New York, I love you”

Bilder från “New York, I love you”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Dela din mening om “New York, I love you”

Dela “New York, I love you” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Hawke!

Kul att du skriver att Hawke är lysande "som vanligt". Han är ju underskattad och kanske den som bäst personifierade den filmiska -- idag lite skämmigt klingande -- generation x, som Linklater slösat så mycket råfilm på. På senare dag har jag uppskattat hans karaktärstrio i ångest, från "Before the Devil Knows You're Dead", "Brooklyn's Finest" och "Staten Island". Om han var pubertalt prettocharmig i 90-talsfilmerna har han gjort grovt överspel till en konst under 00-talet.

Sebastian Lindvall

2010-07-23 16:48:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

New York, I love you

Originaltitel

New York, I Love You

Speltid i minuter

97

Produktionsår

2009

Biopremiär i Sverige

2010-07-09

Manus

Emmanuel Benbihy, Tristan Carné, Hall Powell, Israel Horovitz, James C. Strouse, Shunji Iwai, Hu Hong, Yao Meng, Joshua Marston, Alexandra Cassavetes, Stephen Winter, Jeff Nathanson, Anthony Minghella, Natalie Portman, Fatih Akin, Yvan Attal, Olivier Lécot, Suketu Mehta

Produktionsbolag
Produktionsland

USA

Budget

14 700 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

SF Film

Internationell premiär

2008-09-01

×
×
×