När mörkret faller

Årets viktigaste film

När mörkret faller är den bästa svenska filmen på länge. Men framförallt är det nog den viktigaste. Regissören Anders Nilsson, som tidigare gjort Noll tolerans och Livvakterna, överraskar.

När mörkret faller

Årets viktigaste film

Årets viktigaste film

  • Recension
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
När mörkret faller är den bästa svenska filmen på länge. Men framförallt är det nog den viktigaste. Regissören Anders Nilsson, som tidigare gjort Noll tolerans och Livvakterna, överraskar.
Tummen upp!

Tre parallella berättelser. Tre parallella människoöden. Gemensamt för dem är att de alla lever under dödligt hot. Leyla och hennes syster är hotade av sina allra närmaste; mamma, pappa och bröder. Filmskaparna berättar om hedersrelaterat våld, något som blivit allt vanligare i vårt land. I det här fallet handlar det om en kristen familj, med utländsk bakgrund. Det är mycket starkt berättat och jag kan verkligen känna paniken och frustrationen hos de utsatta tjejerna. Det kanske mest upprörande är att den här sortens våld är så vanligt. Varje vecka söker nya flickor skydd, eftersom de känner sig hotade av sina familjer. I När mörkret faller blir det mycket tydligt att det är dags att sätta ner foten och säga stopp.

Minst lika motbjudande är historien om journalisten Carina, hyllad av kollegor och mottagare av Stora journalistpriset. Privat bär hon på en mörk hemlighet, som hon inte vet hur hon ska hantera. Hennes man Håkan, som också är journalist, misshandlar henne sedan många år. Som journalist rapporterar Carina om andras problem, men hon kan inte se att hennes egen situation är helt ohållbar. En dag går det dock för långt för henne och hon ringer till polisen. Då upptäcker hon också vilka hennes riktiga vänner är. Från kollegerna blir det en kompakt tystnad och snackande bakom ryggen. Men stöd kommer från ett oväntat håll. Det är skönt att se när Carinas man sätts dit, men samtidigt tänker jag på hur många som finns i hennes situation, men inte vågar göra något åt det. Mörkertalet är stort.

Tredje historien är den om Aram. Han är krögare och utsätts dagligen för prövningar när våldsamma gäster måste avvisas från hans nattklubb. En kväll händer det värsta. En yrkeskriminell med sitt gäng slängs ut på gatan, men kommer tillbaka och skjuter mot krogkön och vakterna. Det som utspelades utanför Sturecompagniet för över tio år sedan känns kusligt nära. Aram ser pistolmannen i ögonen och blir polisens viktigaste vittne. Under tiden fram till rättegången utsätts han för upprepade hotelser och attentat, som kommer att förändra livet för honom. Av de tre historierna känns den här som den minst berörande. Det blir lite av svensk films favoritämne av det hela - polisfilm. Med detta inte sagt att det inte är ett viktigt ämne, men jag får inte samma känsla som för de två andra karaktärerna.

På det hela taget är När mörkret faller något som alla borde se. Det är en tung film som kräver att man får prata ut om den efteråt. Biograferna borde faktiskt erbjuda samtalskvällar om våldet i vårt samhälle i anslutning till visningarna. Samma känsla som när man sett Lilja 4-ever infinner sig - en vilja att göra uppror och förändra.

Publicerad 2006-10-19

Esbjörn Guwallius
Chefredaktör för Film.nu.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “När mörkret faller”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “När mörkret faller”

Dela “När mörkret faller” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Mother fuckers, familjen är ju för fan kristen.

Elin ;) :*

2013-04-15 14:50:00

Säg inte ut saker innan ni inte vet nåt skit. Vadå bara muslimer? Det finns fan skit många kristna som bryter mot lagen och krigar. Så spela inte ängel nu. Nästan ALLA mina vänner e kristna och de har det värst, medan vi har det hur lugnt som helst. Så snälla knip igen när du nte ens vet nåt skit! Förresten det är median som sprider det dåliga om muslimer, om du inte vet nåt, leta mer fakta. Redan från ditt första ord ser man att du är så jävla okunnig!

Anonym

2012-10-25 12:23:00

eyyyyyy idioter kolla filmen en gång till och lyssna noga på orderna som kommer från deras mun jävla idioter hon sa själv att hon är kristen alltså leyla. Muslimska relgionen är inte krigisk relgion och man får inte använda våld inom islam.

2012-05-12 14:54:00

Till er som inte fattar lite mer FAKTA :)

assa. det här har absolut inte något med religion att göra, utan det beror på vart personerna som gör det här kommer ifrån, och hur det fungerar där dem föräldar växte upp!. ni som ser ner på muslimer, kan ju ta och läsa på, kan hålla med om att dem som gör så inte har ngt vett i huvudet över huvudtaget, men det finns inget med muslim elr kristen att göra, jag är muslim själv, och jag har en svensk kille, jag har haft sex, och levt mitt liv som ja själv vill, och ja mina föräldrar vet, men titta ja lever och ja är inte död, så för hoppnigsvis kommer jag leva o bli gammal!. har med kolturen där föräldarna kmr ifrån har blivit vana,, själv är jag alban, och i Kosovo, dödar man inte sina döttrar, vill man ha svensk arab, kurd, alban, så är det tjejens / killens egna val bara dem är lyckliga ! så ni som säger massa bullshit, kolla upp saker innan ni öppnar käftara och trycker ner oss andra som oxå lever i en muslims "kultur" , för alla äär inte skit!;) tack för att ni tog er tid och läsa uppskattar det ;)

mine

2011-10-28 13:09:00

..

ja, alla muslimer är duma, det är bara de som gör fel, allt som händer här i världen är deras fel ! aldrig Krister !! bara muslimer !! folk lär sig i skolan att det är bara muslimer som fucka upp allt.. ingen annan gör det.. ge er!! jag skäms att ni kalla er för mänskor ! ni är fan odjur! fy på er !!

Matin

2011-06-14 03:12:00

?

kristna också är så jävla stränga

sara

2011-04-04 13:40:00

Såg filmen igår. Mycket gripande berättelser, speciellt de två om hedersmordet och kvinnomissandeln. Som svar på de två första inläggen, har ni ens sett filmen? Ni verkar inte kunna något om omvärlden om ni ser en film/nyhet om människor från en annan kultur och genast säger att det har med religionen att göra! Läs på innan ni börjar ordbajsa fördomar och annan okunnighet!

Niklas

2011-03-02 13:40:00

film

ni får nog ta och kolla filmen igen, för när den andra systern är hos polisen så säger hon att dem är en kristen familj fast många tror att dem är muslimer!

Ellinor

2011-01-19 14:18:00

Ojoj, vilket dumt uttalande! Hedersrelaterat våld existerar i både muslimsk och kristen tradition. Uttala dig inte när du inte är påläst!

Okunnighet

2010-12-13 09:39:00

ellerhur, det är ett muslimsk familj :S

anonym

2010-11-26 11:26:00

det är inte alls..

det är inte alls en kristen familj vafan! kristna gör inte så idiot :S det är fan muslimsk familj!!! suckers.

anonym

2010-11-26 11:25:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

När mörkret faller

Originaltitel

När mörkret faller

Speltid i minuter

133

Produktionsår

2006

Biopremiär i Sverige

2006-10-20

Produktionsbolag
Produktionsländer
Språk

svenska

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2006-10-20
×