Mumintrollet och kometjakten

Tragedi för Mumindalen och konstformen

Nu är det dags att skippa cola och popcorn, och istället ta med en termos varm choklad och mormors hembakade bullar till biografen. Mumintrollen har nämligen intagit vita duken.

Mumintrollet och kometjakten

Tragedi för Mumindalen och konstformen

Tragedi för Mumindalen och konstformen

  • Recension
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Nu är det dags att skippa cola och popcorn, och istället ta med en termos varm choklad och mormors hembakade bullar till biografen. Mumintrollen har nämligen intagit vita duken.
Tummen ner!

Regisssören Maria Lindberg gör många "rätt" när hon filmatiserar Tove Janssons kvasidystopiska berättelse om hur Mumindalens befolkning beter sig när en komet är på väg rakt emot de stackars mjuka trollen. Mark Levengood är berättarröst, filmen är animerad i en skön blandning av cut-out och datoranimering, Sniff är lika härligt besvärlig som alltid, och filmen inleds och avslutas med en sång av Björk (vilket pekar på att regissören var medveten om att filmens målgrupp inte bara består av kids), alla snackar finlandssvenska och röstskådespelarna är grymma (speciellt Alexander Skarsgård och Mads Mikkelsen).

Men Maria Lindberg gör minst lika många fel som rätt. Dels har hon bevarat de reaktionära delarna av Janssons berättelse, Muminmamman står hemma vid spisen och är så bakom att hon när Muminpappan yttrar ordet "observatorium" svarar hon med ett "Ett vad?". För att inte tala om Snorkfröken... Och att en film om växthuseffekten och naturkatastrofer kan sluta som "Mumintrollet och Kometen" gör, ökar bara känslan av oönskat obehag.

Dessa frågor har dock väldigt mycket att göra med tolkning och hur man anser man ska behandla äldre verk med äldre idéer. Något som inte är subjektivt på samma sätt, är min invändning att filmen är väldigt litterär. Utan Mark Levengoods härliga stämma hade undertecknad aldrig förstått att hela Mumindalen var täckt att grått damm i filmens inledning. Filmen är långt ifrån lika brungrå som "The Road" och använder sig av något som skulle kunna beskrivas som en pastellgrå färgskala. Allt för att bevara myspysfaktorn.

Berättarrösten fortsätter att förklara vad som händer på duken allt eftersom historien rullar vidare och Mumintrollet plus bihang ger sig ut för att besöka Observatoriet och ta reda på mer om den hemska kometen. Det är jobbigt och svårt att animera film, men det rättfärdigar inte att man väljer att berätta vad som händer istället för att visa det. Om en grotta förändras i storlek vill jag se det, inte höra Mark Levengood berätta det. Film är en konstform som består av ljud och bild, berättarröster är förvisso ljud, men bör inte användas om de inte fyller någon annan funktion än att förklara vad som pågår i bild.

"Mumin och Kometjakten" hade potential att bli en härligt mysig och viktig film. Men det blev den inte.

Publicerad 2010-10-07

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Mumintrollet och kometjakten”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Mumintrollet och kometjakten”

Dela “Mumintrollet och kometjakten” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

RE: läs på bättre

Det borde jag verkligen ha gjort, Michael. Men vafan kan inte skaparna bakom denna skitfilm vara lite tydligare med att materialet inte är deras? Jag är en person som alltid sitter kvar tills eftertexterna rullat förbi, och om jag minns rätt så skyltades det inte direkt om detta. Men men, jag borde egentligen kollat upp filmen lite bättre. Ska skärpa mig.

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2010-10-24 16:43:00

läs på bättre...

recensenten verkar vara helt ovetande om att detta är en restaurering och omklippning av en polsk film ifrån 70talet. dåligt.

Michael

2010-10-20 17:46:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Mumintrollet och kometjakten

Originaltitel

Muumi ja punainen pyrstötähti

Speltid i minuter

75

Produktionsår

2010

Biopremiär i Sverige

2010-10-08

Språk

svenska

Biodistribution i Sverige

Nordisk Film

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
Finland 2010-08-06
Sverige 2010-10-08
Estland 2010-10-22
Norge 2010-11-26
Frankrike 2011-03-16
Polen 2012-02-24
Ungern 2013-12-05
Tyskland 2011-11-11 0
×