Mumintrollens farliga midsommar

Nostalgisk barnfilm på vackraste finlandssvenska

Mark Levengood guidar publiken genom Mumindalen i en historia som passar både stora och små.

Mumintrollens farliga midsommar

Nostalgisk barnfilm på vackraste finlandssvenska

Nostalgisk barnfilm på vackraste finlandssvenska

  • Recension
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Mark Levengood guidar publiken genom Mumindalen i en historia som passar både stora och små.
Tummen upp!

Mumindalen drabbas av översvämning och mumintrollen tvingas lämna sitt trygga hus. I grevens tid flyter teaterråttan Emmas märkliga scen förbi. Muminfamiljen hoppar ombord, i tron i att scenen, eller vad de tror är ett hus, är övergivet. Så sakteliga börjar de undersöka det märkliga huset och stöter löpande på fler och fler underligheter.

Muminfamiljen tror att det märkliga huset är hem åt en skurk med namnet Rekvisita men det visar sig snart vara ingen annan än teaterråttan Emma. Emma förstår inte hur samtliga medlemmar av muminfamiljen vet så lite om teater och förbannar deras dumhet. Mumintrollen ber henne att lära dem mer om den ädla konsten teater och till slut går Emma med på att hjälpa dem sätta upp en pjäs. Det blir början på en spännande, men farlig, midsommar för alla medlemmar av muminfamiljen.

"Mumintrollens farliga midsommar" är inte animerad a lá Hollywood utan följer en mer klassisk stil med dockor och ritad bakgrund. Det är charmigt att det inte alltid måste stå en gigantisk dator bakom en barnfilm idag. Tekniken försämrar inte upplevelsen för barnen samtidigt som den bringar en härlig nostalgisk känsla för föräldrarna. Det är verkligen en familjefilm på grund av den sköna naiva tonen som finns. Små saker som när muminmamman mitt i översvämningen ska koka kaffe då det faktiskt är kaffedags. Filmen utgår från barns ögon och det uppskattas nog lika mycket av barnen som deras föräldrar. Även lilla Mys tonårslika uppror har hög igenkänningsfaktor och kanske hade jag själv behövt titta på mumintrollen när jag var femton för att inse hur hemsk jag kunde vara. Trots det kan jag inte annat än att älska lilla My och hennes ständiga motstånd och ifrågasättande av allt, det är väldigt lätt att identifiera sig med henne.

Mark Levengood passar perfekt som berättare. Han något av det folkkäraste vi har, och har för filmen den nödvändiga finska brytningen.

Ska man vara kritisk till något skulle det vara de stereotypa könsrollerna som presenteras i filmen. Det märks att man inte anpassat och modifierat dem från boken, som skrevs redan 1945. Dock har jag respekt för att man inte vill ingripa i Tove Janssons berättande.

Publicerad 2009-02-12

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Mumintrollens farliga midsommar”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Mumintrollens farliga midsommar”

Dela “Mumintrollens farliga midsommar” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Sammantreff

Jeg så filmen på Finnairs AY058 22. april 2010. Flyet og jeg hadde da vært fast i Shanghai i 6 dager, pga askeskyen fra vulkanutbruddet på Island. Min overraskelse var stor da jeg så og hørte Mumimammans forargelse over "Det eldsprutande berget", som sendte sot over hennes klesvask, og så vulkanens utbrudd i horisonten. Spådom fra 1945? Forøvrig god film med lun humor!

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2010-04-25 22:54:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Mumintrollens farliga midsommar

Originaltitel

Muumi ja vaarallinen juhannus

Speltid i minuter

80

Produktionsår

2008

Biopremiär i Sverige

2009-02-13

Manus

Tove Jansson, Iivo Baric, Minna Karvonen

Produktionsländer
Språk

finska, franska, polska

Biodistribution i Sverige

Folkets bio

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
Finland 2008-04-18
Tyskland 2009-08-20
Island 2009-05-06 L
Danmark 2009-04-23
Frankrike 2009-11-11 U
×