Maradona

Hela världens Maradona

När fenomenet Diego Armando Maradona porträtteras av Emir Kusturica blir resultatet en trevlig film.

Maradona

Hela världens Maradona

Hela världens Maradona

  • Recension
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
När fenomenet Diego Armando Maradona porträtteras av Emir Kusturica blir resultatet en trevlig film.
Tummen upp!

Han är fattigpojken, revolutionären, familjefadern, kokainmissbrukaren, den överviktige vällustingen, paparazzi-bytet, den gudomlige fuskaren. Och framförallt, världens genom tiderna främste fotbollsspelare. Fenomenet Maradonas flora av personlighetsdrag är sedan länge allmängods. Dessa har avhandlats i såväl högtravande essäer som snaskiga bildreportage. Bilderna har tagits genom grindarna till stjärnans trädgård med tillhörande pool.

Att fånga ikonens alla extremer i en enda redogörelse borde sålunda te sig som ett omöjligt uppdrag. Uppdraget kan knappast varit lätt med tanke på det hat Maradona hyser mot journalister. För några år sedan sköt han en närgången reporter med luftgevär.

Filmskaparen Emir Kusturicas löser detta problem genom att plocka in sig själv i handlingen. Han försöker skapa en någorlunda förståeligt sätt att resonera kring alla dessa komplexiteter genom att hela tiden låta oss se Maradona genom hans egna ögon. Ett exempel är hur Kusturica i filmens anslag drar paralleller mellan den ikoniske Maradonas många ansikten och karaktärer regissören själv skapat och släppt lös i filmer som "Do you remember Dolly Bell", "Underground" och inte minst "Svart Katt, Vit Katt".

Det är en god idé, och visst lyckas man i filmens bästa stunder på ett vackert och effektfullt sätt redogöra för enstaka sidor av den personkult som byggts upp kring Maradona. Denna idolisering som i mångt och mycket verkar ha format huvudpersonens självbild. Men Kusturicas iver att vara personlig, att bokstavligen förklara Maradona, är också det som blir problematiskt ju längre filmen går. Det är för mycket att ta in, för många intryck att sätta ord på, något som resulterar i att voiceoverns snåriga resonemang. Ibland blir till ett irriterande surr som distraherar, snarare än det adderar till filmmaterialet. Viljan att ge en helhetsbild gör även att filmen känns aningen för lång.

Överlag är Kusturicas "Maradona" en väl formulerad kärleksförklaring till en av planetens mest kända personer. Det filmen förmedlar allra bäst är den lycka Maradona genom sitt magiska fotbollspel skänkt åt miljontals människor. Eller som Kusturica själv beskriver den, "en trevlig film".

Publicerad 2009-05-28

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Maradona”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Maradona”

Dela “Maradona” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Maradona

Originaltitel

Maradona by Kusturica

Speltid i minuter

90

Produktionsår

2008

Biopremiär i Sverige

2009-05-29

Produktionsländer
Språk

italienska, spanska, serbiska, engelska

Biodistribution i Sverige

Folkets bio

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2009-05-24
Frankrike 2008-05-20
×