The Girl with the Dragon Tattoo

Ännu en svensk deckare...

När Stieg Larssons bok äntligen funnit sin väg till vita duken är förhoppningarna stora. Om de motsvaras? Nja, delvis, på sin höjd.

The Girl with the Dragon Tattoo

Ännu en svensk deckare...

Ännu en svensk deckare...

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
När Stieg Larssons bok äntligen funnit sin väg till vita duken är förhoppningarna stora. Om de motsvaras? Nja, delvis, på sin höjd.
Tummen upp!

Om regissör Niels Arden Oplev känner någon press så är det förståeligt. Stieg Larssons milenniumtrilogi har nämligen sålt i närmare tio miljoner exemplar världen över och är gissningsvis omtyckt av en snarlik mängd människor. Det är vansinniga siffror som kanske först och främst har med böckernas karaktärer att göra: Lisbet Salander och Mikael Blomkvist. På pressvisningen viskas det om hur väl Noomi Rapace kommer att lyckas med sin pojkflickaktiga hackergestalning. Och är inte Micke Nyqvist lite för asexuell, i böckerna lägrar han ju brudar till höger och vänster. Alla vill tycka till, alla har sin bild av böckerna. Förväntningarna är av Arn-slag, skyhöga. Mission Impossible kan tyckas ...

"Män som hatar kvinnor" drar historiken snabbt. I form utav tidningsutklipp och nyhetssammandrag får vi reda på att journalist Mikael Blomkvist dömts till fängelse för förtal. Tidningen Millennium hamnar i strålkastarljuset och Blomkvist bestämmer sig för att ta ledigt. På självaste julafton blir han kontaktad av en man vid namn Dirch Frode som arbetar för den erkända Vangerkoncernen, eller rättare sagt Henrik Vanger. Vanger önskar anlita Blomqvist för att spåra upp broderns barnbarn, Harriet, som försvann för 20 år sedan. Blomkvist tackar ja och klipp till Noomi Rapaces hårda Lisbeth Salander. Salander: aktiv hacker/researcher som efter att ha kartlagt Blomkvist för Dirch Frodes räkning bestämmer sig för att hjälpa till i jakten på Marianne. Och så är ett av 2000-talets mest älskade deckarpar förlöst.

Som alltid så är det svårt att bedöma en filmatisering av en älskad bok. Personligen så bävade jag inför Mary Harrons "American Psycho". Hon var inte speciellt erfaren och hade enbart den experimentella "I Shot Andy Warhol" på sitt cv. Jag var tveksam och drömde om David Cronenbergs modefokuserade version istället. Men nu blev det som det blev och ärligt talat rätt lyckat.

Samma sak i det här fallet, Niels Arden Oplev är måhända kompetent när det kommer till tv-dramatik (Örnen, Taxa, Mordkommisionen) men långfilm! Och som i det här fallet en filmatisering som alla kommer att vilja se. Det är ett våghalsigt val som borde ha kunnat bli mer intressant, för "Män som hatar kvinnor" är en film utan överraskningar. Man har gjort en trygg och säker filmatisering som säkert kommer att glädja bokens alla läsare, en högst normal tv-film där man lätt hade kunnat byta ut Micke Nyqvist mot Rolf Lassgård eller Sven Wollter, klippt upp den i ett par delar och sänt den två söndagar på raken. Kompetent, respektfullt ... fegt.

Även skådespelarmässigt haltar "Män som hatar kvinnor" bitvis. Noomi Rapace som Salander imponerar medans Mikael Nyqvists Blomkvist känns en smula menlös och tafatt ... tråkig. Och detsamma kan sägas om sidokaraktärerna (bortsett från en grymt sadistisk Peter Andersson) som går från att vara skrattretande till bara hopplösa. David Dencik lyckas till exempel med konststycket att förstöra halva filmen med sin enda replik: styltigt, teatralt och väldigt mycket svensk deckarsåpa. "Män som hatar kvinnor" i ett nötskal. Att jag ändå ger den tummen upp är helt och hållet Noomi Rapaces förtjänst, hoppas du får bättre motstånd nästa gång.

Publicerad 2009-02-26

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “The Girl with the Dragon Tattoo”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “The Girl with the Dragon Tattoo”

Dela “The Girl with the Dragon Tattoo” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Jag har ju då inte läst böckerna så jag tyckte filmen va riktigt bra, snyggt gjord och bra skådespelarinsatser (speciellt Noomi Rapace). Och nu vet ju inte jag hur Mikaels personlighet skulle vara men jag tycker också att han va lite tafatt och jag såg honom verkligen inte som nån riktig kvinnokarl på det sättet som folk säger att han skulle vara. Men jag förstår om trogna läsare blir besvikna, det är så det brukar vara, men jag blev då inte besviken!

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2009-03-08 14:05:00

denna filmen inte för de som läst boken Enorm besvikelse =(

2009-02-28 10:49:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

The Girl with the Dragon Tattoo

Originaltitel

Män som hatar kvinnor

Speltid i minuter

145

Produktionsår

2009

Biopremiär i Sverige

2009-02-27

Produktionsländer
Budget

13 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2009-02-27

×
×
×