Lust, Caution

Imponerande, Ang Lee

Året är 1942 i Shanghai. Den japanska ockupationsmakten har fortfarande ett järngrepp om internationella kinesiska metropolen. Mrs Mak, en elegant ung kvinna, går in på ett café för att ringa ett samtal. Det blir upptakten till en gedigen spionhistoria i österländsk miljö.

Lust, Caution

Imponerande, Ang Lee

Imponerande, Ang Lee

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Året är 1942 i Shanghai. Den japanska ockupationsmakten har fortfarande ett järngrepp om internationella kinesiska metropolen. Mrs Mak, en elegant ung kvinna, går in på ett café för att ringa ett samtal. Det blir upptakten till en gedigen spionhistoria i österländsk miljö.
Tummen upp!

Wong Chia Chi läser vid universitetet i Hong Kong, och blir uppmanad att gå med i en teatergrupp vid lärosätet. Wong blir mycket tagen av teaterpjäsen hon spelar i, vars syfte är att driva upp patriotismen bland kineserna under andra världskriget och den pågående japanska ockupationen av Shanghai.

En tid senare övertygar teatergruppens ledare Kuang de andra medlemmarna att delta i en operation för att mörda den japanske kollaboratören Mr Yee. Wongs uppgift är att förvandla sig till den eleganta damen Mrs Mak och nästla sig in hos honom genom att bli vän med hans fru. Hon lyckas med detta, och planens nästa steg är att få Mr Yee att bli hennes älskare. Operationen får dock ett abrupt och blodigt slut, vilket leder till att Wong flyr fältet.

Några år senare, då Wong flyttat till Shanghai och börjat studera japanska, blir hon åter kontaktad av Kuang, som nu har gått med i den riktiga motståndsrörelsen. Han vill åter att Wong ska hjälpa dem att mörda Mr Yee, då han nu blivit än mäktigare, som chef för den japanska säkerhetstjänsten i den ockuperade staden.

Ang Lee gör sin första långfilm efter Brokeback mountain. Han återvänder till den kinesiska arean för första gången sedan Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000). Lust, caution är, likt de flesta andra Ang Lee-filmer, mycket vacker. Fotot, ljuset, scenerierna - allt är mycket imponerande. Wei Tang, som spelar Wong, är mycket övertygande trots att detta är hennes första filmroll. Ang Lee har berättat i intervjuer att han pressade henne så hårt under inspelningarna, att han var rädd att hon skulle ta skada. Lust, caution har marknadsförts som ett erotiskt drama och även om den bjuder på ett par mycket intima scener skulle jag inte säga att det är filmens huvudtema. Snarare är det här en typisk spionhistoria som istället för att utspela sig i Prag och Berlin tar plats i Hong Kong och Shanghai.

Lust, caution är en fröjd för ögat och samtidigt ett mycket spännande drama. Låt dig inte avskräckas av filmens längd. Jag brukar ofta klaga på träsmak i biofåtöljen men den här gången gick Ang Lees 157 minuter på ett kick.

Publicerad 2008-01-31

Esbjörn Guwallius
Chefredaktör för Film.nu.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Lust, Caution”

Bilder från “Lust, Caution”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Lust, Caution”

Dela “Lust, Caution” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Lust, Caution

Originaltitel

Se, jie

Speltid i minuter

157

Produktionsår

2007

Biopremiär i Sverige

2008-02-01

Produktionsländer
Budget

15 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2007-08-30

×
×
×