Lords of Dogtown

Gubbarna på ljugarbänken

Z-boys revolutionerade skateboardsporten. De gjorde trick som ingen hade sett förut, de upphävde tyngdlagen och liksom surfade fram på asfalten. Dessa kaliforniska snorungar från ofta trasiga hem med nerdekade föräldrar blev nästan över en natt firade storstjärnor. De var unga, läckra och tjänade pengar på att åka rullbräda. Än sen då?

Lords of Dogtown

Gubbarna på ljugarbänken

Gubbarna på ljugarbänken

  • Recension
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Z-boys revolutionerade skateboardsporten. De gjorde trick som ingen hade sett förut, de upphävde tyngdlagen och liksom surfade fram på asfalten. Dessa kaliforniska snorungar från ofta trasiga hem med nerdekade föräldrar blev nästan över en natt firade storstjärnor. De var unga, läckra och tjänade pengar på att åka rullbräda. Än sen då?
Tummen ner!

Den här filmen har gjorts förut fast i dokumentär form. En av medlemmarna i Z-boys, Stacy Peralta, knåpade för fyra år sedan ihop "Dogtown and Z-Boys". Filmen vann en räcka priser vid den prestigefyllda Sundance-festivalen. Nu har samme Peralta skrivit manus till spelfilmen Lords of Dogtown. Man kan lugnt säga att han borde ha slutat medan han var på topp.

Lords of Dogtown är en totalt onödig film. Tar man bort själva skateboardtemat är det här en tämligen torftig historia. Tre tonårskompisar från slummen sysslar med något de älskar. Så småningom tjänar de pengar på sin passion. De säljer ut sina själar för ära och berömmelse. Men alla hittar hem igen och blir åter bästa vänner. Slutet gott... (förutom han med hjärncancern då).

Har man en sådan här basic story måste något spektakulärt till. Men i stället får vi hyfsat snygg och lagom intensiv skateboardaction, ett larvigt triangeldrama i tonårstappning samt en sjaskig Rebecca De Mornay ständigt lite för hög för sitt eget bästa. Det räcker inte på långa vägar och absolut värst är det nämnda triangeldramat mellan Stacy (John Robinson), Kathy Alva (Nikki Reed) och Jay Adams (Emile Hirsch).

Regissören Catherine Hardwicke gillar uppenbarligen att göra filmer om tonåringar. Dessutom är hon tydligen svag för Nikki Reed, medförfattaren till, och huvudrollsinnehavaren i, Hardwickes tidigare succé "Tretton". Om nu Reed absolut skulle vara med i Lords of Dogtown kunde hon väl ha fått en mer givande roll än den mer än lovligt jolmiga flickvännen till först Stacy och sedan Jay. Billigt.

Filmskaparna borde ha koncentrerat sig på att hitta nya infallsvinklar till historien kring Z-boys. Varför inte göra en film om den övervintrade hippien och fadersfiguren Skip Engblom? Eller kanske en mörkare film där Jay Adams självdestruktiva leverne gestaltas? I stället balanserar Lords of Dogtown ständigt på gränsen till nostalgiskt melodram och några gånger trillar filmen över på fel sida. Peraltas gäng älskar att berätta historien om de revolutionerande skateboardåkarna som bröt mot konventionerna, men i mina ögon är de farligt nära att bli gubbarna på ljugarbänken med den välkända frasen: "Det var bättre förr."

Publicerad 2005-08-19

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Lords of Dogtown”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Lords of Dogtown”

Dela “Lords of Dogtown” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

recensionen

Du är ju dum i huvudet, grym film, haha du kan ju inte ha sätt speciellt många skatefilmer om du tycker illa om den här..

dogtown

2010-10-25 10:22:00

Underbar film. Roland förstår sif helt klart inte på vad passion är, eller vad skate handlar om.

2010-10-07 04:43:00

lords of dogtown

hur kan någon tycka illa om denna film en den e ju fan fantastisk

kaalle

2008-12-06 20:55:00

Lords of dogtown

Bästa filmen ever.

Lord

2007-11-07 13:51:00

Lords Of Dogtown

Helt sjukt bra film!

Kalle

2007-08-26 16:14:00

lods of dogtown

den är underbar.

marie

2007-03-28 15:10:00

skateboards

den äger

rasmus biemalm

2007-03-21 08:53:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Lords of Dogtown

Originaltitel

Lords of Dogtown

Speltid i minuter

107

Produktionsår

2005

Biopremiär i Sverige

2005-08-19

Produktionsländer
Språk

spanska, engelska

Budget

25 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

Sony pictures

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2005-06-03 PG-13
Frankrike 2005-07-20 U
×