Liftarens guide till galaxen

Glöm inte handduken!

"Liftarens guide till galaxen" är baserad på Douglas Adams legendariska bok med samma titel. Arthur Dent upptäcker en dag att hans bästa vän är utomjording och sedan är karusellen igång. Snart befinner han sig på intergalaktiska äventyr i universum. Härlig och galen brittisk nonsenshumor, enligt vår recensent.

Liftarens guide till galaxen

Glöm inte handduken!

Glöm inte handduken!

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
"Liftarens guide till galaxen" är baserad på Douglas Adams legendariska bok med samma titel. Arthur Dent upptäcker en dag att hans bästa vän är utomjording och sedan är karusellen igång. Snart befinner han sig på intergalaktiska äventyr i universum. Härlig och galen brittisk nonsenshumor, enligt vår recensent.
Tummen upp!

Du vaknar en morgon och blir kidnappad av din bästa vän, som egentligen är en utomjording men har låtsats att vara arbetslös skådespelare under alla dessa år. Som om det inte vore nog kommer du snart upptäcka att jorden ska förintas vilken sekund som helst - du är på väg mot ett intergalaktiskt äventyr. Don't panic! Du har väl kultboken "Liftarens guide till galaxen" med? Har du bråttom räcker det med att se filmen.

Klädd i pyjamas och utrustad med en rejäl handduk lyckas teälskaren Arthur Dent (Martin Freeman), med hjälp av sin utomjordiske vän Ford Prefect (Mos Def), att lifta med ett vogonskt rymdskepp. Jorden har precis förintats för att ge plats för en hypergalaktisk motorväg.

En helt ny värld öppnas för Arthur och han kommer lära sig en hel del om universums viktigaste grunder, som till exempel handdukens betydelse under resans gång och att meningen med livet och allt annat är 42.

Arthur och Ford hamnar på Hjärtat av guld, ett rymdskepp som drivs av slumpen. Där träffar de Zaphod, galaxens kejsare, Marvin, en kronisk deprimerad robot och Trillian, tjejen som Arthur blev kär i innan jorden gick under. Tillsammans råkar dessa figurer ut för många komiska och ganska spektakulära händelser och individer.

Filmen bevarar författaren Douglas Adams vilda och tokiga anda från radioteater och böcker. Det är han själv som har skrivit en stor del av manuset, innan han dog 2001. Jag kunde inte undvika hyllningen till Monthy Phyton redan från start, när Delfinerna sjöng adjöss och tack för fisken. Härlig och galen brittisk nonsenshumor.

Byråkratsamhället får sig också en hel del slängar i den här filmen. De nitiska vogonerna har blanketter för allt och inga principer går att rucka på. Det är naturligtvis de som är ansvariga för att jorden sprängs för att röja plats för den nya motorvägen.

För den som inte har läst boken eller följt radioteatern om Arthur Dents öden kan den här filmatiseringen kännas som en rejäl humorinjektion och en teaser till att läsa vidare. Grundtesen som förmedlas är att man inte ska ta livet på allt för stort allvar, utan ta dagen som den kommer. Fans av "Liftarens guide till galaxen" kan säkert sakna en del viktiga detaljer, men man har ändå lyckats trycka in grunderna under dessa nästan två timmar. Framförallt är det här biounderhållning på hög nivå.

Publicerad 2005-08-03

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Liftarens guide till galaxen”

Bilder från “Liftarens guide till galaxen”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Liftarens guide till galaxen”

Dela “Liftarens guide till galaxen” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Ämne.

Nej, läs inte boken innan du ser filmen. Dock så är båda riktigt bra. Dels för att karaktärerna är bättre i filmen och då har du bilden av dom när du läser boken och sen för att du kommer tycka att det fattas lite saker i filmen som är med i boken och se saker som inte är med i boken. Varför filmen är bättre: En bild säger mer än tusen ord, vilket gör filmen bättre. Det går inte i ord att förklara t.ex scenen genom planetskapar stället. Och sen så har vi även filmmusiken som tillför. Hur filmen kunde blivit bättre: Man hade kunnat gjort den längre och tagit med lite fler delar från boken.

Handduk

2011-05-11 19:43:00

åja, tycker boken är bland det mest överskattade man läst, författarn måste ju gått på LSD...

zappafan

2008-10-12 00:31:00

...

Läs boken innan du ser filmen för den är mycket bättre

Marcus

2008-10-09 18:05:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Liftarens guide till galaxen

Originaltitel

The Hitchhiker's guide to the galaxy

Speltid i minuter

109

Produktionsår

2005

Biopremiär i Sverige

2005-08-03

Produktionsland
Språk

engelska

Budget

50 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

Buena Vista International

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2005-04-29 PG
Storbritannien 2005-04-20 PG
Finland 2005-08-05 K-11
Italien 2005-08-12
Tyskland 2005-06-08 6
Bulgarien 2005-07-15 B
Kanada 2005-04-29 PG
Frankrike 2005-08-17
Australien 2005-01-15 PG
Nya Zeeland 2005-01-15 PG
Spanien 2005-09-02
×