Kung Fu Hustle

En dålig soppa av specialeffekter

Kung Fu Hustle är en kombinerad komedi och kung fu-rulle med en väldig massa specialeffekter. Filmen utspelar sig i 1940-talets Kina, där den fega Sing och hans vän kämpar för att bli medlemmar i "Yxgänget", ett stort gangstergäng som härjar fritt i staden. En sexistisk och osympatisk film, enligt vår recensent.

Kung Fu Hustle

En dålig soppa av specialeffekter

En dålig soppa av specialeffekter

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Kung Fu Hustle är en kombinerad komedi och kung fu-rulle med en väldig massa specialeffekter. Filmen utspelar sig i 1940-talets Kina, där den fega Sing och hans vän kämpar för att bli medlemmar i "Yxgänget", ett stort gangstergäng som härjar fritt i staden. En sexistisk och osympatisk film, enligt vår recensent.
Tummen ner!

Det går inte vidare bra för Sing och hans vän, då de är både klantiga och fega. De ger sig på de fattiga invånarna i bostadsområdet "Svinstian" för att visa Yxgänget vad de går för, men invånarna i området visar sig vara svårare att övervinna än man kan tro.

Filmen börjar med att en polis blir ordentligt spöad, och sedan introduceras Yxgänget som skjuter en smågangster och sedan hans flickvän i ryggen. Ganska brutalt. Sedan får vi träffa invånarna i de fattigas område, "Svinstian". Jag tänker att det kanske är här vi får se några karaktärer vi fattar tycke för, fördjupa oss lite i en story och vila lite från våldet. Icke. Den första man träffa där är hyresvärden, som utnyttjar sin position i byn och tafsar på alla flickor.

Filmen känns sexistisk och osympatisk och tar inte tydligt ställning mot det Yxgänget står för; våldet och kvinnosynen. Stephen Chow ger oss ingen motivering till filmens innehåll. Allt lämnas okommenterat; det är bara någon slags billig underhållning. Om man jämför med till exempel Matrix, som också innehåller mycket våld, så finns det en tanke bakom och en tydlig story. Här saknas det helt.

Fightingscenerna är koreograferade av Yuen Wo Ping, samma kille som gjorde just de scenerna för Matrix. Vi får se kulor stoppas och slagsmål i luften. Här känns det dock inte alls lika snyggt, och specialeffekter används hur som helst och man förstår inte riktigt vad de har där att göra. Bland annat kände jag igen en effekt som används i "Nutty professor". Allt känns som en dåligt igenomtänkt blandning.

Stephen Chow har både skrivit manus, regisserat och spelar dessutom huvudrollen. När det gäller rollprestationerna funkar det. Han har dragit ihop ett gäng skådespelare från Hong Kong-filmens klassiska period, bland annat en före detta Bondbrud, Yuen Qui, som spelar rollen som hyresvärdens fru. Tyvärr höjer detta inte filmens betyg nämnvärt.

Filmen har beskrivits som "fantasifull", men manuset har inget nytt att komma med; det är en ointressant story som liknar många filmer man sett tidigare.

Jag hade också förväntat mig en hel del av scenografin och fotot, men blev besviken. På slutet av filmen får man se en kameraåkning över de fina gatorna, men det är alldeles för lite av den varan. Helt enkelt väntar jag hela filmen igenom på att få se det som gjort att Kung Fu Hustle vunnit flera priser i Asien.

Det här ska delvis vara en komedi, men jag finner inget roligt i att bli matad med våld i en och en halv timme. Jag tycker det är synd att detta är vad vi får se från Asiens filmvärld.

Publicerad 2005-06-05

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Kung Fu Hustle”

Bilder från “Kung Fu Hustle”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Kung Fu Hustle”

Dela “Kung Fu Hustle” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

alltså vadå den filmen är ju den sämsta kung fu och det är inte som att jag inte har sett kung fu liksom! Håller helt med!

steffe2

2008-02-07 18:05:00

du kan ju ingenting!

den filmen är ju asbra. haha, hur kul som helst. tycker man inte att den här filmen är kul har man ingen humor.

zara

2008-02-06 20:49:00

inget nöje i den?

aha så du finner inget nöje i den. jojo du tyckte förståss att götakanal 2 är årets film med?

nitram

2007-05-06 01:28:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Kung Fu Hustle

Originaltitel

Gong Fu

Speltid i minuter

93

Produktionsår

2004

Biopremiär i Sverige

2005-10-25

Produktionsländer
Budget

20 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2004-12-20

×
×
×