Kocken

Fascinerande självupplevd historia

Året är 1969. Martin är 18 år och ska ut på sin tredje långresa. Den här gången är målet Kapstaden och han mönstrar på som andrekock på lastfartyget Snow Drift. Kjell Bergqvist är sjukt bra som förstekocken Peter Stein, tycker vår recensent.

Kocken

Fascinerande självupplevd historia

Fascinerande självupplevd historia

  • Recension
  • I rollerna
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Året är 1969. Martin är 18 år och ska ut på sin tredje långresa. Den här gången är målet Kapstaden och han mönstrar på som andrekock på lastfartyget Snow Drift. Kjell Bergqvist är sjukt bra som förstekocken Peter Stein, tycker vår recensent.
Tummen upp!

Martin (spelad av Henrik Lundström) är inte ensam på resan. Med följer hans kompis Sundsvall (Peter Viitanen), som skall jobba som kockelev. De två har stora planer och tänker jobba ihop pengar för att kunna köpa en minibuss och luffa runt i Europa när resan är avklarad.

I byssan härskar den strama förstekocken Peter Stein (Kjell Bergqvist). Redan första dagen i byssan får Martin och Sundsvall stifta närmare bekantskap med den solbrände förstekockens järnhårda regler. Men samtidigt som Stein styr byssan (och en hel del annat på fartyget) med järnhand så blir han och Martin trots allt vänner - om än på en märklig nivå.

Martin får se många av Steins märkliga sidor, både bra och dåliga. För Martin innebär vänskapen efter en tid att han måste göra flera svåra val som leder till ryktesspridning, rävspel, hämndbegär och flera människors död. Inget är vad det verkar vara och det går inte att lita på någon. Allra minst Peter Stein. Till slut handlar Martins liv enbart om en sak - att hitta ett sätt att hämnas på Stein.

Kocken är en fascinerande historia, delvis självupplevd av regissören Mats Arehn. Den utspelar sig i slutet av 60-talet, men jag får inte riktigt den känslan. De tidstypiska detaljerna är få. Däremot tycker jag att rollsättaren ska ha en stor eloge. Kjell Bergqvist är sjukt bra som gentlemannagalningen Stein. Även Ralph Carlsson ger karaktären Silver en kuslig men bra känsla.

Kocken är en bra film som dock skulle vara snäppet bättre om den var lite kortare. Jag följer Steins oförutsägbara framfart med rynkad panna och höjda ögonbryn under större delen av filmen, men närmare två timmar känns alldeles för långt.

Publicerad 2005-02-24

 
TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Kocken”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Kocken”

Dela “Kocken” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Årets bästa manus

Kocken hade ett sjukt bra manus! Särskilt skildringarna av balansgången mellan Martins val efter klass eller lust/egen vilja. Håller med om att de tidstypiska detaljerna inte var mitt i prick, inte heller placerande av Stein geografiskt även om det gamla Habsburgska riket Österrike/Ungern låg nära till hands:-) Fast det kanske bara var bra för att det inte skulle bli allt för stereotypt. Bra var också att personerna inte var svarta eller vita utan att de faktiskt också hade en personlighet och att man fick viss förståelse för deras handlande i filmen.

Cornelia Rockhammar

2006-10-30 17:59:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Kocken

Originaltitel

Kocken

Speltid i minuter

111

Produktionsår

2005

Biopremiär i Sverige

2005-02-25

Regi

Mats Arehn

Produktionsland
Språk

svenska

Biodistribution i Sverige

Sonet film

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2005-02-25
×