Kärlek 3000

Kärlek till tusen

När vintermörkret sänker sig över landet kommer en debutfilm som det sprakar och gnistrar om. "Kärlek 3000" är ett riktigt lyckopiller.

Kärlek 3000

Kärlek till tusen

Kärlek till tusen

  • Recension
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
När vintermörkret sänker sig över landet kommer en debutfilm som det sprakar och gnistrar om. "Kärlek 3000" är ett riktigt lyckopiller.
Tummen upp!

Det finns ett fåtal filmer som lyckas berätta om kärlek, så att det känns helt äkta. Nu finns det en till. Ett citat i början i filmen deklarerar filmens intentioner: "Det här är en kärlekssaga helt utan sex, våld och onda karaktärer. Det här är en berättelse om att hitta kärleken." Och det är precis det som levereras.

Sam (Shahriyar Latifzadeh) har tröttnat på anonymiteten och rushen i Stockholm. Han har bestämt sig för att flytta hem till Östersund och det norrländska lugnet. Kvar i storstan lämnar han sina barndomskamrater, Alex (Peter Eggers) och Krister (Henrik Lundström), som förgäves försöker få honom att ändra sitt beslut. Men då träffar Sam Hanna (Hanna Alström). Hanna är allt som Sam saknar, hon impulsiv och full av liv. Plötsligt är valet att flytta inte lika solklart längre. Men Hanna bär på en mörk hemlighet, så det finns bokstavligen ingen tid att förlora.

Långfilmsdebuterande Shahriyar Latifzadeh har både skrivit manus, står för regin, samt spelar filmens huvudroll. Filmen är en vidareutveckling av SVT-visade kortfilmen "Kärlek 2000", från 2005. För produktionen svarar Tobias Ollén och produktionsbolaget Stollywood.

Det finns en spontanitet i filmen som träffar rakt i hjärtat. Jag rycks med och engagerar mig med karaktärerna. De unga skådespelarna klarar sig ypperligt i sina bärande roller, och dialogen är underfundigt rolig. Vi får även se Lars Väringer i ett gripande porträtt som Hannas pappa.

Filmen flörtar med bollywoodfilmens färgstarka bildberättande - aldrig har Stockholm skildras med så starka neonfärger. Och det fungerar. Men det som framförallt gör att jag kommer att minnas "Kärlek 3000" är för modet som den berättas med. Dels att hela filmen spelades in med egna pengar, innan man hade en distributör klar. Men framförallt för att historien är så enkel. Det handlar om mötet mellan två människor. Det handlar om kärlek.

Publicerad 2008-11-13

 
TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Kärlek 3000”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Dela din mening om “Kärlek 3000”

Dela “Kärlek 3000” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Snygga färger och ljus. Men förfärligt skådespel av huvudrollsinnehavaren Sam.

2009-12-06 00:01:00

filmen är så himla fin! jag skulle vilja veta vad han säger i slutet när dom åker på Hannas moped. Jag kommer ihåg att det var något fint. Men inte riktigt vad..

sofiaa

2009-06-14 11:39:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Kärlek 3000

Originaltitel

Kärlek 3000

Speltid i minuter

87

Produktionsår

2008

Biopremiär i Sverige

2008-11-14

Produktionsland
Biodistribution i Sverige

Noble Entertainment

Internationell premiär

2014-11-20

×
×
×