Just Like Heaven

Reese och Mark - inget spännande kärlekspar

David har hyrt en lägenhet i San Fransisco. Det sista han förväntar sig är en sambo, men en dag, när han gjort sitt bästa för att röra till därhemma, dyker en snygg men sjukligt pedantisk tjej upp. Hon heter Elizabeth och är helt övertygad om att lägenheten är hennes.

Just Like Heaven

Reese och Mark - inget spännande kärlekspar

Reese och Mark - inget spännande kärlekspar

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
David har hyrt en lägenhet i San Fransisco. Det sista han förväntar sig är en sambo, men en dag, när han gjort sitt bästa för att röra till därhemma, dyker en snygg men sjukligt pedantisk tjej upp. Hon heter Elizabeth och är helt övertygad om att lägenheten är hennes.
Tummen ner!

Just Like Heaven må vara en harmlös romantisk komedi, men hos mig provocerar den fram två helt skilda personligheter. Filmen igenom för de en maktkamp om vem som ska fälla det slutliga omdömet. Medan den ena sitter i biomörkret och liksom konstant småmyser, vill den andra kasta sig fram mot bioduken med en handgranat och spränga det gulliga kärleksparet åt helvete.

Handlingen i Just Like Heaven kan sammanfattas som konventionell med en liten twist. Den ordningsamma kvinnan (Reese Witherspoon) träffar en slarver till karl med ett tragiskt förflutet (Mark Ruffalo) och efter en skakig inledning uppstår tycke. Ungefär två tredjedelar in i filmen upptäcker de att de har mött den stora kärleken, då tillstöter komplikationer. Men svårigheter är till för att övervinnas och eftersom själva grejen med den här genren är att vi ska må bra, så övervinns de. Själva twisten är att tjejen i förhållandet inte existerar i någon traditionell mening.

Det börjar riktigt hyfsat, dialogen är rolig och rapp. När man sedan har kommit över den lite fåniga inramningen med en spöktjej som tror att hon lever så börjar man tro att det här faktiskt är en riktigt hyfsad romantisk komedi. Inget mästerverk, men sympatisk och smårolig. Den småmysande personligheten har vaggats in i en falsk trygghet om att slaget är vunnet, men då börjar man fundera på att någonting känns fel.

Det allting kokar ner till i romantiska komedier är att man tror på och sympatiserar med kärleksparet. Och det är nog här som det slutligen tippar över till den handgranatskastande personlighetens favör. Jag har varit lite förtjust i Reese Witherspoon sedan jag tryckte in Legally Blonde i DVD:n. Och jag gillade Mark Ruffalos sliskige snut i In the Cut, eller hans virrige drömraderarassistent i den bästa romantiska komedin någonsin, Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Var för sig finner jag alltså inga problem med vare sig Witherspoon eller Ruffalo, men kärleksparet Reese/Mark känns lika spännande som den berömda torkande färgen.

Publicerad 2005-12-09

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Just Like Heaven”

Bilder från “Just Like Heaven”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Just Like Heaven”

Dela “Just Like Heaven” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Inspiration från en bok??

Jag har faktiskt inte sett filmen, men både sett trailern och hört andras åsikter. Jag läste en bok för en tid sen, där den var en (singel) kvinna som bodde ensam i en fin lägenhet. En dag råkar hon ut för en bilolycka och hamnar i koma för en lång tid. Hennes gamla lägenhet tas över av en goodlooking guy, men som börjar få konstiga vibbar i lägenheten, och en dag blir han påkommen i duchen av en vilt främmande kvinna som säger att han tydligen är den ända som kan höra och se henne. Det blir en twist om lägenheten, men sakta blir dom förälskade och vet inte vad de ska ta sig till , för hon består bara av stoft, för hennes riktiga kropp fortfarande ligger i koma. Några månader efter den här läsningen jag hade (boken var bra för övrigt) såg jag trailern till den här filmen, och jag måste nog se filmen, men jag tror det måste finnas någon likhet. I alla fall, det var vad jag hade att säga.

Anna

2007-01-19 23:02:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Just Like Heaven

Originaltitel

Just Like Heaven

Speltid i minuter

95

Produktionsår

2005

Biopremiär i Sverige

2005-12-09

Produktionsland
Språk

spanska, kinesiska, engelska

Budget

58 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

United International Pictures

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2005-09-16 PG-13
Frankrike 2005-11-23 12
Tyskland 2005-12-01 6
Tjeckien 2005-12-01
Storbritannien 2005-12-31 PG
Italien 2006-04-14
×