Julie & Julia

Mycket kärlek i soppan, please!

524 recept på ett år. 30-åriga Julie Powell har självmant tagit sig an utmaningen för att ge sitt liv mer mening. Samtidigt, fast 50 år tidigare, tar hennes idol, den blivande matikonen Julia Child sina första staplande steg i köket.

Julie & Julia

Mycket kärlek i soppan, please!

Mycket kärlek i soppan, please!

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
524 recept på ett år. 30-åriga Julie Powell har självmant tagit sig an utmaningen för att ge sitt liv mer mening. Samtidigt, fast 50 år tidigare, tar hennes idol, den blivande matikonen Julia Child sina första staplande steg i köket.
Tummen upp!

I en tid då de flesta av oss inte orkar lägga speciellt mycket tid i köket och knappast vet vad ett pocherat ägg är tycks Julies projekt nästan lite galet. Men tanken är ändock kittlande, jag är i alla fall inte stolt över de alltför ofta förekommande pastamiddagarna med mer eller mindre tråkiga (burk)såser. Här är en film där maten står i centrum, det är urbenad anka, boeuf bourguignon och smör för hela slanten.

Julie (Amy Adams) är trött på vardagen i kontorsbåset och bestämmer sig för att krydda livet genom att på sin fritid laga alla recept i Julia Childs kokbok från -61, "Det goda franska köket". Hon ger sig själv ett år och bloggar varje dag om sina framsteg och misslyckanden vid spisen. Mat är för henne något man alltid kan lita på. En dag då inget känns säkert, säger hon, kan hon i alla fall förlita sig på att pajen hon bakar på kvällen alltid kommer att smaka likadant.

Parallellt får vi också följa Julia Child (Meryl Streep) när hon precis flyttat till Paris med sin man på 40-talet. Hon är hemmafru, men utåtriktad och uttråkad. Varken hattsömnad eller bridge faller henne i smaken. Men däremot uppskattar hon god mat och söker sig därför till en matlagningskurs. Som första amerikanska kvinna blir hon antagen till Cordon Bleu, och lär sig bland annat hacka lök rekordsnabbt bland en grupp manliga kockar vars respekt hon kämpar för att vinna. Hon träffar snart två kvinnor som arbetar med en kokbok och hon blir ombedd att hjälpa till. Boken blir "Det goda franska köket" som gör succé i USA och Julia själv blir en kändis av stora mått med eget tv-program.

Meryl är helt fantastisk i rollen som den levnadsglada Julia med den väldigt speciella, gälla rösten. Även Amy Adams är övertygande där hon svettas över sina grytor. Visst doftar det gott om bioduken men med sina två timmar känns den något för lång. Filmen är baserad på två böcker skrivna av verklighetens Julie och Julia, och jag hade nog gärna sett lite mer av dessa kvinnor och lite mindre av maten.

Publicerad 2009-10-08

Christina Gaki
Christina Gaki arbetar som frilansjournalist och har medverkat i bl a Aftonbladet och Sydöstran.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Julie & Julia”

Bilder från “Julie & Julia”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Julie & Julia”

Dela “Julie & Julia” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Julie & Julia

Originaltitel

Julie & Julia

Speltid i minuter

123

Produktionsår

2009

Biopremiär i Sverige

2009-10-09

Produktionsland
Språk

engelska, franska

Biodistribution i Sverige

Walt Disney Studios Motion Pictures

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2009-08-07 PG-13
Italien 2009-10-23
Storbritannien 2009-09-11 12A
Danmark 2010-02-23 A
Tyskland 2009-09-03 0
Frankrike 2009-09-04 U
Kanada 2009-08-06 G
Norge 2009-10-02 15 år
×