JCVD

En mysigare sida av Van Damme

Hustrun får vårdnaden om barnet och Steven Seagal snor hans roller. I den här rullen står inte kicksparkar i fokus för Jean-Claude Van Damme. Du får se actionhjälten som du aldrig sett honom förut.

JCVD

En mysigare sida av Van Damme

En mysigare sida av Van Damme

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Hustrun får vårdnaden om barnet och Steven Seagal snor hans roller. I den här rullen står inte kicksparkar i fokus för Jean-Claude Van Damme. Du får se actionhjälten som du aldrig sett honom förut.
Tummen upp!

2006 skrev en kvällstidning att loppet var kört för vår käre Van Damme, och syftade på hans osynliga tillvaro i B-filmsträsket. Själv erkände Van Damme i en intervju i en dagstidning för något år sedan att han spelat över alldeles för mycket i sin karriär och skäms över sina tidiga filmer.

Men nu mina damer och herrar tycks "The muscles from Brussels" ha övat upp sig och gör en intressant rolltolkning som sig själv i "JCVD - I huvudet på Van Damme".

Men det börjar som vi är vana vid att se honom, actionhjälten som tar sig an 100 skurkar på egen hand, med hjälp av rå styrka, sparkar, stålrör, vapen, knivar, tunnor och allt annat som kommer i hans väg. Detta är dock en filmspelning som slutar med att väggen rasar och Van Damme beklagar sig inför regissören att han inte orkar köra hela fajten i en tagning - "han har ju fyllt 47 år". Efter en uppslitande vårdnadstvist åker han tillbaka till sitt gamla hemland Belgien för att slicka sina sår och blir inblandad i ett bankrån.

Rånet urartar till ett gisslandrama och utanför banken står en ansenlig hop människor och hejar på sin nationalhjälte, att han tycks vara en skurk bekommer dem inte alls.

Det är fransk humor à la "Taxi", lagom tempo och lite dramastämning över det hela. Jag fascineras alltid av kända personer som spelar sig själva, finns det något drag som stämmer överens med verkligheten? I så fall är nog Van Damme en rätt så mysig person.

Frågan om vad det egentligen betyder att vara en stjärna diskuteras många gånger i filmen. Och Van Damme undrar själv gråtmilt vad han egentligen har uträttat på jorden när allt kommer omkring. En intressant och underhållande film som är gjord med värme och självdistans.

Publicerad 2009-03-26

Christina Gaki
Christina Gaki arbetar som frilansjournalist och har medverkat i bl a Aftonbladet och Sydöstran.
 
TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “JCVD”

Bilder från “JCVD”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “JCVD”

Dela “JCVD” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

JCVD

Originaltitel

JCVD

Speltid i minuter

97

Produktionsår

2008

Biopremiär i Sverige

2009-03-27

Produktionsländer
Budget

6 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2008-06-04

×
×
×