The Hunt

Underbarnet Vinterberg levererar

Prisbelönat danskt drama om vad som händer när en omtyckt medborgare i ett litet samhälle utpekas som pedofil. Med Mads Mikkelsen i huvudrollen, i regi av Thomas Vinterberg.

The Hunt

Underbarnet Vinterberg levererar

Underbarnet Vinterberg levererar

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Prisbelönat danskt drama om vad som händer när en omtyckt medborgare i ett litet samhälle utpekas som pedofil. Med Mads Mikkelsen i huvudrollen, i regi av Thomas Vinterberg.
Två tummar upp!

Det är något speciellt med filmer som i sin titel bär på ett ont varsel. Paul Thomas Andersons "There Will Be Blood" är kanske det tydligaste exemplet, när man sitter filmen igenom med en klump i magen, en klump som bara växer och växer. Och till slut så blir det också, givetvis, blod. Så är det även med Thomas Vinterbergs "Jakten". Jakten kommer mycket riktigt, till slut.

Handlingen kretsar kring Lucas, en nedtonad och vänlig version av superstjärnan Mads Mikkelsen. Lucas har gått igenom en livskris, en skilsmässa och en nedläggning av skolan där han jobbat. Men han har börjat jobba på en förskola, han har träffat en ny kvinna, och han börjar så sakteliga återfå kontakten med sin tonåriga son, Marcus.

Handlingen utspelar sig i en dansk småstad där alla känner alla, och där jaktlaget, i vilket Lucas ingår, utgör den närmsta kretsen, där alla är vänner sedan barnsben. Bästa vännen är Theo (briljant porträtterad av Thomas Bo Larsen, från Vinterbergs genombrott "Festen"). Theo har en dotter som går på förskolan där Lucas jobbar, 5 år gamla Klara. Lucas blir den trygghet som Klara behöver, då Theo och frun Grethe inte riktigt hinner se hennes behov. Klara börjar tycka om Lucas - lite för mycket. Jag tror vi alla kan känna igen oss i den här omöjliga förälskelsen, som är så vanlig när man är liten. Lucas känner sig i alla fall tvungen att markera för henne var gränserna går, och han sårar då den lilla flickan djupare än vad någon hade kunnat ana.

"Jakten" berättar den kusliga historien om vad som händer när ett barn faktiskt ljuger. När vuxna försöker stå upp för barnets rätt, och hur skör vänskapen och förtroendet mellan människor är när misstänksamhet och rädsla har satts i rullning.

Regissören Thomas Vinterberg tog hela världen med storm med sin skoningslöst ärliga "Festen". Året var då 1998. Sedan dess har det varit förvånansvärt tyst om honom, men med "Jakten" så gör han en värdig och logisk "comeback", om man får gå så långt. Återigen kretsar handlingen om det allra, allra heligaste - familjen. Och om ett barns oskuld.

"Jakten" har redan vunnit priser ute i Europa, och jag kan inte annat än tänka mig att det kommer fortsätta så. Underbarnet Vinterberg levererar igen, världsstjärnan Mikkelsen gör det också, i en film som jag tror berör oss alla. Kul också för vår svenska Alexandra Rapaport, som spelar Mikkelsens flickvän. Det är en liten roll, men hon gör den med både pondus och humör. Jag gissar att det är framgångarna med "Kronprinsessan" och "Drottningoffret" och regissören Kathrine Windfeld som öppnat dörrarna till den danska scenen.

Trots att det här är en på många sätt obehaglig film tycker jag att den balanserar på rätt sida om obehaget. Den har hjärtat på rätta stället, och den berättar om människor som gör så gott de kan utifrån den situation de hamnat i. Jag tror faktiskt att det är en film som drabbar ännu mera efteråt än i stunden, för den lämnar väldigt mycket eftertanke, i alla fall hos mig.

Publicerad 2013-04-12

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “The Hunt”

Bilder från “The Hunt”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “The Hunt”

Dela “The Hunt” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

The Hunt

Originaltitel

Jagten

Speltid i minuter

116

Produktionsår

2013

Biopremiär i Sverige

2013-04-12

Produktionsbolag
Produktionsland
Budget

3 800 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2012-05-20

×
×
×