Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Mannen med piskan är tillbaka

Han gillar inte ormar. Han klär sig i kaki, bär hatt och vet definitivt hur man svingar en ox-piska. När Indiana Jones återvänder till bioduken är allt med andra ord precis som det alltid har varit.

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Mannen med piskan är tillbaka

Mannen med piskan är tillbaka

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Han gillar inte ormar. Han klär sig i kaki, bär hatt och vet definitivt hur man svingar en ox-piska. När Indiana Jones återvänder till bioduken är allt med andra ord precis som det alltid har varit.
Tummen upp!

Indiana Jones 2008. Och äventyret som vi får följa utspelar sig 1957. Det har gått några år - Indy har blivit betydligt äldre - men äventyrslusten finns definitivt kvar. Hastigt och lustigt kastas vi således in i ett äventyr med en mystisk kristalldödskalle i epicentrum. Den guppiga färden går via Nevadas öken, colleget där Dr. Jones ännu föreläser, och slutligen till Amazonas djupa och outforskade djungler.

Och så långt är all precis som det ska. Actionscenerna är underhållande och fartfyllda, skurkarna är ryssar med knagglig engelska. Men det blir också tydligt att alla har blivit äldre. Inte bara Harrison Ford och Steven Spielberg, utan även jag. När jag såg de första Indiana Jones-filmerna var jag bara barnet, nu är jag inte längre det. Och det blir jag väldigt medveten om, då ingenting känns riktigt! Inte skurkarnas kulor, inte förevändningen för Indy att ännu en gång riskera sitt liv för att jaga en försvunnen skatt, osv, osv. Men trots alla dessa inten så gillar jag ändå filmen. Det är bara att sluta tänka och hänga med på resan. För det är en grymt påkostad matinéfilm vi bjuds på. Den perfekta familjefilmen där allt är precis lagom spännande, och ingenting överhuvudtaget är på riktigt.

För oss som känner Indy sedan tidigare finns många sköna passningar till de första filmerna. Och visst känner man ingen Spielbergs berättarstil och utstuderade hantverk. Ändå har jag svårt att skaka av mig den där känslan av att när det gamla Indy-gänget nu åter samlats, så är de i kärntruppen lite för gamla eller lite för bekväma för att orka göra ett riktigt bra jobb. Ändå håller jag det som högst troligt att vi kommer få se mer Henry Jones på bioduken. Och jag ser faktiskt fram emot det!

Publicerad 2008-05-21

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull”

Dela “Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Underhållande

Indiana Jones kan kanske av många tyckas vara ett ganska förlegat filmkoncept och visst kan jag till viss del hålla med. Men man kan inte säga att jonsey forfarande kan underhålla. Senaste indiana Jones filmen bjuder onekligen på bra underhållning för den som sett de tidigare filmerna . Man känner igen sig i karaktärer och miljöer. Det är en ganska frisk fläkt att de frekvent skämtar om de något förlegade skåderspelarnas ålder. Man imponeras något över att Harrison Ford faktiskt har gjort de flesta stunten själv. Den enormt hypade "Upp and coming" - skådesprlaren Shia Lebeuf gör en ganska platt och intetsägande roll. Allt som allt är Indiana Jonse en underhållande film, ännu mer så för de som sett och älskat de tidigare filmerna. Men jag skulle inte ge den mer än 3 av 5. det väldigt klyschiga slutet förstör en annars ganska mysig och nostalgisk filmupplevelse.

Kane

2008-06-09 10:47:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Originaltitel

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Speltid i minuter

124

Produktionsår

2008

Biopremiär i Sverige

2008-05-22

Produktionsbolag
Produktionsland
Budget

185 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2008-05-22

×
×
×