Hysteria

Hysteriskt om hysteri

En romantisk kärlekskomedi som utforskar den kvinnliga orgasmen på 1880-talet. Hur låter det som plot?

Hysteria

Hysteriskt om hysteri

Hysteriskt om hysteri

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
En romantisk kärlekskomedi som utforskar den kvinnliga orgasmen på 1880-talet. Hur låter det som plot?
Tummen ner!

Faktum är att den här filmen har några poänger, speciellt om man som jag tycker om romantiska komedier, kostymfilm och tycker att det alltid är plus med filmer med starka kvinnliga karaktärer. Den här filmen stämmer på alla tre punkter och borde således vara bra kan man tycka. Men inser ju att filmer är ganska komplexa, så även om man tycker om vissa förutsättningar är det inte en garanti för att det är en bra film. Och det här är inte jättebra, det är faktiskt lite fånigt och ibland rent ut sagt skämmigt.

Filmen handlar om den unga läkaren Mortimer Granville (Hugh Dancy) som slåss mot de föråldrade behandlingssätten på den tidens sjukhus och när han blir sparkad från ännu en arbetsplats så söker han jobb hos en privatläkare, Dr. Robert Dalrympe, som bara behandlar kvinnor för den vanliga sjukdomen hysteri. I filmens anslag står det att läsa att filmen är "Based on a true story. Really." Som om den bara är på ploj, vilket det sätter tonen för filmen, som om man inte tar sig själv på allvar. Det är klart att man måste ta sig och sin film på allvar även om den är en komedi.

Filmen har fått sin idé från historien för faktum är att det fanns en sjukdom som kallades hysteri. Man trodde att hysteri orsakades av störningar i livmodern och därför behandlades sjukdomen genom att massera vaginan manuellt till orgasm för att lindra symtomen.

Så Granvilles jobb blir att massera kvinnor som lider av hysteri och med ett väntrum fullt av medelklassdamer har han har fullt upp hela dagarna. Men det ser bra ut för Mortimer, han tjänar bättre än någonsin och dessutom blir han förälskad i sin arbetsgivares dotter Emily (Felicity Jones) som är ljuv och pragmatisk. Två saker förstör dock illusionen, den ena är Dr. Dalrympes andra dotter Charlotte, något överenergiskt spelad av Maggie Gyllenhaal - och faktumet att den höga arbetsbördan börjar ta ut sin rätt på Mortimer. Kramper i handen förhindrar honom i hans yrke. Det är så massageapparaten kommer till.

Det som är intressant i filmen är både den historiska aspekten på hur man kan ha sett på den kvinnliga orgasmen och också hur samhället såg ut en gång i tiden med ett starkare patriarkat och ingen kvinnlig rösträtt. Det väcker intressanta frågor och det är ju alltid trevligt. I övrigt så är det en stundtals roande film, men som sagt både skämmig och fånig och inget man behöver ge sig ut i höstkylan för att se.

Publicerad 2011-11-25

Christina Luoma
Christina Luoma är filmvetare, TV-producent och skådespelare.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Hysteria”

Bilder från “Hysteria”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Hysteria”

Dela “Hysteria” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Hysteria

Originaltitel

Hysteria

Speltid i minuter

99

Produktionsår

2011

Biopremiär i Sverige

2011-11-25

Internationell premiär

2011-11-17

×
×
×