Hustle & Flow

Om du ser den - gör det för Terrence Howard

Djay är en småkriminell lirare från Memphis som bestämmer sig för att satsa på en karriär som musiker.

Hustle & Flow

Om du ser den - gör det för Terrence Howard

Om du ser den - gör det för Terrence Howard

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Djay är en småkriminell lirare från Memphis som bestämmer sig för att satsa på en karriär som musiker.
Tummen ner!

Det är tufft att vara hallick. Och då menar jag inte att det är häftigt, utan knaggligt. Här får vi följa pimp DJay (Terrence Howard), som bara går och väntar på att pengarna ska börja rulla på allvar. Men han har hållit på med det här i många år nu, och inser mer och mer att allt han gör är att vara chaufför medan de något avdankade flickorna får göra grovjobbet. En dag får han en liten elorgel i utbyte mot lite gräs, och när han sedan träffar en barndomskompis som är musikproducent bestämmer han sig direkt för att bli rappare.

Han har så mycket att säga, och bara måste spotta ut orden. På svenska får hans första låt den lite mesiga titeln "Spöa torsken", och med en av hans flickor som sjunger en slinga om att det är svårt att vara hallick och få ihop pengar till hyran är det väl bara att vänta på att stjärnstatusen ska infinna sig. Eller?

Andemeningen i filmen är att man ska hålla fast vid sina (amerikanska) drömmar. Skaparna försöker nog också visa att det är inte så coolt att vara hallick trots allt bling-bling. Skaffar man sig ingen utbildning eller tar tag i sitt liv så är det ett sådant här liv man får leva. Punkt slut. Skrämselpropaganda? Ja, det är tungt att bära runt på de feta sedelbuntarna - jag lider med DJay. Standardupplägget är liksom givet. Mes-hallicken har det lite knaggligt och börjar rappa. Kanske blir han rich and famous inom kort. Bara han träffar rätt folk och inget går snett på vägen, så.

Även om jag blir lite intresserad för hur det ska gå för DJay skulle jag inte bli så illa berörd om det skulle råka gå dåligt för honom. I slutändan har han självmant valt att handla med brass och flickor. Visst, jag känner till allt det där vanliga om att det inte finns några alternativ när man växer upp i ett hårt område. Men ändå.

En Oscar för bästa komponerade låt fick filmen, och musiken är genomgående medryckande. Texterna är djupa och säger mycket om hur det är att leva de liv som de här människorna lever. Men filmerna med Eminem och 50 Cent med deras texter säger väl samma sak egentligen. Terrence Howard (Crash, Ray) är, tack och lov, en mycket bättre skådespelare än 50 Cent, så man kan ju gå och se den för hans skull om man gillar honom. Howard är på väg uppåt i karriären med stormsteg och har många nya filmprojekt på gång. Snart kanske han slipper grubbla över om han ska få ihop pengar till hyran.

Publicerad 2006-06-26

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Hustle & Flow”

Bilder från “Hustle & Flow”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Hustle & Flow”

Dela “Hustle & Flow” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Hustle & Flow

Originaltitel

Hustle & Flow

Speltid i minuter

106

Produktionsår

2005

Biopremiär i Sverige

2006-05-12

Produktionsbolag
Produktionsland
Budget

8 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2005-07-22

×
×
×